Direct naar artikelinhoud

Politie: 'Wees voorzichtig met kinderfoto's op Facebook'

Een grappig of schattig kiekje van je koter op Facebook plaatsen? Niet zonder gevaar. De federale politie vraagt nog eens uitdrukkelijk om voorzichtig te zijn bij het verspreiden van foto's van je kinderen via sociale media.

"We hebben uiteraard allemaal onze redenen om trots te zijn op onze kinderen, maar denk eraan dat het posten van foto's van uw kinderen op Facebook niet zonder gevaar is", zegt de federale politie. De politie verwijst daarbij naar een nieuwe hype die sinds enkele weken op Facebook opduikt: 'Als je trots bent op je kinderen, post dan 3 foto's en nomineer 10 van je vriendinnen om hetzelfde te doen!', zo klinkt de circulerende post van de Motherhood Challenge.

"Let er op dat hun privacy en afbeelding worden beschermd", klinkt het bij de federale politie. "U weet nooit hoe deze informatie kan worden verzameld en opnieuw worden gebruikt."

"Veel mensen denken dat iets tot de vriendenkring beperkt blijft, maar eens gepost heb je geen controle meer in welke mate de foto wordt verspreid door anderen", verduidelijkt de Computer Crime Unit van de politie op Studio Brussel. "Het risico is niet alleen op het vlak van privacy, maar er is ook het gevaar op misbruik door criminelen."

In een poging kinderen te beschermen tegen pedofielen en andere onlinegevaren heeft de Franse politie een gelijkaardige waarschuwing de wereld ingestuurd. Volgens experts riskeren Franse ouders zelfs zware boetes en mogelijk een celstraf als ze foto's van hun kinderen online plaatsen. "De Franse privacywetten verbieden dat iemand foto's van een ander publiceert zonder diens toestemming", vertelt expert Eric Delcroix aan Le Figaro. "Boetes lopen op tot 45.000 euro en/of één jaar gevangenis. Ze kunnen ook door hun eigen kinderen voor de rechter gesleept worden in de toekomst."

In november klonk het nog bij Facebook zelf dat gebruikers in de toekomst een waarschuwing zullen zien die meldt dat hun foto zichtbaar is voor het grote publiek.