Direct naar artikelinhoud

Nu ook Antwerpse mandatenkampioen in het vizier

Na Gent komt ook Antwerpen in beeld. 'Mandatenkampioen' en Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) verdient netto 7.237 euro per maand. 'Ik werk hard.' Zijn burgemeester Bart De Wever verdedigt hem.

Door de heisa rond Publipart in Gent, worden ook elders vragen gesteld over de vergoedingen die politici ontvangen in intercommunales. In Antwerpen wil Groen transparantie over wat alle schepenen verdienen. En dan vooral financiënschepen Kennis, kampioen in betaalde mandaten.

Kennis maakt daarom zijn aanslagbiljet openbaar. Daarop staat dat hij 7.237 euro per maand verdient (cijfers voor het jaar 2015). Daarvan is volgens hem ruim de helft van zijn schepenmandaat zelf, de rest van vergoedingen. "Ik werk daar hard voor. Ik neem heel wat verantwoordelijkheden op en steekt daar ook veel tijd in. U mag het mijn vrouw vragen."

Dat hij zoveel mandaten combineert, in totaal heeft hij er zeventien met een vergoeding, is volgens hem logisch. "Als je bijvoorbeeld de energiesector volgt, dan beland je zo goed als automatisch bij een hele reeks intercommunales als Eandis (7.349 euro bruto per jaar), Intermixt (25.479 euro bruto per jaar) of Interkabel (6.198 euro bruto per jaar, JVH)."

Financiële ethiek

Blijft de vraag waarom Gents schepen Tom Balthazar (sp.a) wel opstapt na commotie over zijn goed betaalde mandaten en zijn Antwerpse collega niet? Van een linkse politicus wordt meer financiële ethiek verwacht. Wie elke dag rechtvaardigheid predikt, is kwetsbaarder.

Tegelijk: in de Publipart-affaire spelen niet alleen de hoge vergoedingen, maar ook het feit dat de intercommunale heeft geïnvesteerd in dubieuze beleggingen zoals wapens.

'Politiek kapot'

Wouter Van Besien, de groene kopman in Antwerpen, is niet overtuigd. "In Gent klaagt N-VA de situatie rond Publipart aan, maar Kennis verdient veel meer. Dat zijn partij daar niets aan veranderd heeft, schaadt het vertrouwen in de politiek. Dat is niet consequent."

Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever blijft vol achter Kennis staan. "Zoals Groen nu tekeergaat, dat maakt de politiek kapot", reageerde hij gisterenavond in Terzake."Zijn er wantoestanden? Ja. Moet er gesaneerd worden in de intercommunales? Absoluut. Maar niet alles is een schandaal. Niet alles wat politici doen moet onbezoldigd zijn. Sommige mensen zijn echt bekwaam om bedrijfsbeheer te doen vanuit de politiek. Dat mag met een vergoeding."