Direct naar artikelinhoud

Geen ontsnappen aan registratie prepaid

Wie een prepaidkaart koopt, moet zijn identiteit laten registreren. Hoe dat moet gebeuren? Minister Alexander De Croo voorziet in een aantal opties.

Prepaidkaarten zijn vaak anoniem, waardoor de gebruikers moeilijker op te sporen zijn. Meteen de reden waarom criminelen de belkaarten graag gebruiken. Daar maakt de regering nu een einde aan.

Telecomminister De Croo (Open Vld) voorziet in enkele manieren om ze te registreren. Koop je een prepaidkaart bij een dagbladhandelaar, dan zal de uitbater je elektronische identiteitskaart moeten inlezen of er een kopie van maken.

Koop je een prepaidkaart online, dan gebeurt de registratie via een elektronische handtekening, door in te loggen met je e-id of via de bankkaart waarmee je betaalt en gekoppeld is aan jouw gegevens.

De registratie zal ook mogelijk zijn via een onlineformulier. De gegevens die je daar invult, worden nagetrokken via gecertificeerde databanken. De simkaart wordt pas geactiveerd als de registratie correct verlopen is.

Wie al een kaart heeft voor de wet in werking treedt, krijgt zes maanden de tijd om zich te registreren. Verkopers of operatoren die de registratie aan hun laars lappen, riskeren een flinke straf.

De Croo benadrukt dat de overheid geen toegang heeft tot die gegevens. "De operatoren houden de gegevens bij van hun klanten. Niet de overheid." De gegevens mogen door die operatoren ook niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. De Croo legt zijn voorstel vandaag voor aan de regering.