Direct naar artikelinhoud

Leicester: hoe gokkantoren winnen, ook als ze verliezen

De onverwachte titel voor Leicester City kost de Britse gokkantoren miljoenen ponden aan niet-ingecalculeerde verliezen. 'Maar vergis je niet', zegt UEFA-gokexpert Karl Dhont. 'Een slachtofferrol is het ultieme droomscenario voor de gokindustrie.'

De voetbalkennis van de 21-jarige Chloë uit Leicester was beperkt tot die van haar vriendje. Hij was al negen jaar abonnee van de ploeg die exact een jaar geleden nog volop tegen de degradatie streed. "Hij zei me dat Leicester dit seizoen de titel zou behalen", vertelde Chloë aan Daily Mail. "Ik besloot een gokje te wagen."

Chloë zette in augustus 7 pond in (8,9 euro). Gokkantoor William Hill quoteerde de titelkansen van The Foxes nog op 5.000 tegen 1. Het beoordeelde de kans dat Elvis Presley levend zou opduiken (2.000 tegen 1) of dat het monster van Loch Ness zou worden ontdekt (500 tegen 1) als veel realistischer. Chloë strijkt nu 35.007 pond op (44.223 euro).

Zelfs acteur Tom Hanks, fan van Aston Villa, zou nu een half miljoen pond rijker zijn dankzij een gokje van negen maanden geleden. Hij zegt toen voor de lol 100 pond te hebben ingezet op een titel voor Leicester City, al zijn er nu al speculaties dat hij met dit verhaal solliciteert naar de rol van coach Claudio Ranieri in de film die er zit aan te komen over Leicester-aanvaller Jamie Vardy.

"Om commerciële redenen zijn wij geen fan van Leicester", zei Rupert Adams van William Hill begin februari aan The Independent. "Als Leicester kampioen wordt, moeten we meer dan 2 miljoen pond uitkeren."

De algemene verwachting was dat de klassieke wetmatigheden - met blessurelast en uitverkoop van spelers tijdens de winterstop - hun werk zouden doen. Maar dat gebeurde niet. Veel kantoren begonnen in januari al gokkers te benaderen voor een terugkoop. Ladbrokes wist 24 van zijn in totaal 47 '500-tegen-1-weddenschappen' af te kopen, iets wat het bedrijf in zijn 130-jarige bestaan nooit eerder zegt te hebben gedaan. De Britse tabloids smulden de voorbije maanden van dit soort verhalen, ook van die ene fan die 64 pond inzette, maar in januari na een mindere periode van Leicester eieren voor zijn geld koos. Hij wisselde zijn ticket in voor 90.000 pond. Had hij dat niet gedaan, dan was hij nu 320.000 pond rijker.

Alles bij elkaar moeten de Britse gokbedrijven nu om en bij de 10 miljoen pond (bijna 13 miljoen euro) uitkeren. Een jaar geleden leverde de min of meer verwachte titel van Chelsea Sky Bet, een van de grootste spelers, 150.000 pond winst op. Nu maakt het bedrijf melding van een verlies van 5,25 miljoen pond.

Illusie

"Wat ze er niet bijvertellen, is hoeveel miljoenen ze dit seizoen hebben verdiend aan Chelsea, Manchester City en Tottenham", zegt gokexpert Karl Dhont, die voor de UEFA gokbewegingen in het Europese voetbal monitort. "Dit is een droomscenario voor de gokindustrie. Zij verdient tientallen miljoenen per week met de inzetten op de grote clubs. Hierbij vallen de verliezen vanwege Leicester helemaal in het niets. Het zijn de gokbedrijven zelf die nu communiceren: 'Kijk eens wat voor bedragen wij moeten uitbetalen.' Er valt vanuit hun perspectief geen betere pr te bedenken dan zelf in de slachtofferrol te worden gepositioneerd."

De illusie die wordt verkocht, is dat voetbaldeskundigheid lonend kan zijn. Volgens Dhont kun je er nu al gif op innemen dat volgend seizoen in de Premier League massaler dan ooit zal worden gegokt op de titelkansen van teams als Stoke City.

"De meeste mensen gokken nog altijd op hun eigen team hoor. Belgen denken dat België het EK gaat winnen, Italianen denken dat het Italië wordt. Tegen de bredere achtergrond van de sportweddenschappen is een verliespost als Leicester een detail."