Direct naar artikelinhoud

Anderlecht door het oog van de naald

Anderlecht en Club Brugge waren de twee toppers die het in de achtste finales van de Beker van België moesten opnemen tegen ploegen uit de lagere reeksen. Terwijl Brugge makkelijk de maat nam van Bocholt (6-1), had Anderlecht het heel wat moeilijker met Turnhout (2-1). Ook Standard, Lommel, GBA, STVV en Antwerp zitten vandaag in de pot bij de loting van de kwartfinales.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans / Kristof Windels

Anderlecht kreeg vierdeklasser Turnhout op bezoek, waardoor ex-speler Bruno Versavel nog eens mocht aantreden in het Astridpark. Normaal gezien mocht Turnhout geen probleem vormen voor de Brusselaars, maar in de beginfase hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Het had wel veldoverwicht, maar veel tempo zat er niet in de partij.

De bezoekers profiteerden er dan ook van om hun kans te gaan en na een kwartier kon het zelfs scoren. Bruno Versavel, wie anders, kon doorgaan en met een hard schot versloeg hij doelman Daniel Zitka. Aanvankelijk reageerde de thuisploeg amper en Turnhout-spelers Govaerts en Bastiaensen waagden ook hun kans, en hoewel de tweede poging van Bastiaensen maar net over ging, waren zij minder succesvol dan Versavel.

Vlak voor rust kwam Anderlecht dan toch op gelijke hoogte. Jestrovic centerde de bal vanaf links en Aruna Dindane trapte hem over doelman Wim Horsten tegen de netten. Zitka belette dat Turnhout via Versavel met een voorsprong zou gaan rusten.

Na de pauze lag het tempo zeer laag, waardoor Anderlecht geen afstand kon nemen van de vierdeklasser. De poging van Gilles De Bilde ging over. In de blessuretijd zorgde Jestrovic toch voor het verlossende doelpunt.

Club Brugge nam meteen het initiatief in zijn partij tegen derdeklsser Bocholt. De Limburgers waren er dan ook na een aantal minuten bijna aan voor de moeite. Een vrije trap van Van der Heyden week af via Clement en kwam bijna voorbij Bocholt-doelman Schildermans terecht. Mendoza schoot vervolgens nog eens op de paal. Ondanks dat vroege geweld van Club hield Bocholt in de beginfase van de wedstrijd stand. Het kon via Knapen zelfs enkele kansen bij elkaar voetballen. Dat Brugge via Martens na twintig minuten op voorsprong kon komen, deed de Limburgers niets. De complexloze aanvalslinie van de derdeklasser bleef proberen.

Terwijl Bocholt-aanvaller Frank Kessen nog een schot net zag overgaan, was het toch Brugge dat opnieuw kon scoren via Smolders. De ingevallen Timmy Simons zorgde voor meer inspiratie bij Brugge en schotelde Smolders zijn tweede van de avond op een schoteltje (3-0). Dat betekende meteen de stille dood voor het moedige Bocholt, dat een aantal minuten later al tegen een 4-0-achterstand aankeek. Ceh zette een strafschop om en luidde meteen ook de ultieme afstraffing van Bocholt in. In twee minuten tijd zette Geraerts de 6-0 op het bord. Bocholt kon wel nog een eerreddende treffer binnenprikken via Van Briel. De Limburgers doen wel beter dan vorig jaar, toen ze met 7-1 verloren tegen Moeskroen.

Genk nam het op tegen La Louvière. Al snel scoorde Wesley Sonck. Een door Tomasic doorgekopte hoekschop van Beslija eindigde tegen de netten. De tegenstanders verzuimden om de missers van Soley en Roumani af te straffen. Genk hield, net zoals tegen STVV, veel volk achter de bal, maar Odemwinghe zorgde nog voor de gelijkmaker en verlengingen. Na een fout van Proto op Vandenbergh kreeg Genk een strafschop, maar Sonck miste. Skoko's openingspenalty na de verlengingen werd door Van Steenberghe gepakt, maar ook Moons stopte Teelens poging. Zokora's strafschop werd echter ook gekeerd en Genk gewipt.

Westerlo begon het gevaarlijkst in de wedstrijd op GBA. Vandenbossche en Brogno (tweemaal) waagden hun kans, maar scoorden niet. Aan de overkant was Quansah toen hij plots via Kpaka in balbezit kwam te verbaasd om te scoren. Toch was het de thuisploeg die de score opende. Na een fout op Obodai kreeg het een strafschop toegekent, die Kpaka feilloos omzette. Later verdubbelde Petter Rudy door een voorzet van Dhont binnen te trappen.

De 25 afgezakte Moeskroen-supporters zagen hun ploeg mak beginnen aan hun partij op het veld van Lommel. Op een veld dat deels was omgetoverd tot een ijspiste was het vooral de thuisploeg die het initiatief nam. Tegen de gang van het spel in was het wel Moeskroen dat op voorsprong kwam via Zewlakow. Lommel was even van de kaart, maar kon nog voor de rust gelijkmaken via een vrije trap van Valenta. Dan duurde het tot in de laatste minuten voor Lommel uiteindelijk de wedstrijd kon beslissen. Bjekovic kon een zoveelste aanval van Lommel knap afronden.

Standard keek er gisterenavond dan ook naar uit om de positieve lijn van de laatste weken verder te zetten. in de match tegen Charleroi. Aarst en Lukunku faalden beiden in de afwerking. In de eerste helft was het dan ook vooral de prestatie van Charleroi-verdediger Kargbo die opviel. Hij won zowat elk duel tegen de Standard-aanvallers. Terwijl in de eerste helft niet werd gescoord, ontplofte de partij uiteindelijk in de tweede helft. Aarst opende na een kwartier in de tweede periode de score voor Standard. Charleroi gaf echter niet op en kwam langszij na een doelpunt van Eduardo (1-1). Terwijl iedereen al aan verlengingen dacht, was het Lukunku die Standard naar de kwartfinale kopte.

Achtste finales Beker van België

Club Brugge - Bocholt6-1 Lommel - Moeskroen2-1 Standard - Charleroi2-1 Sint-Truiden - Lierse0-0 (pen: 4-3) Anderlecht - Turnhout2-1 GBA - Westerlo2-0 Antwerp - Bergen2-0

Genk - La Louvière1-1 (pen: 3-4)