Direct naar artikelinhoud

Juppé: 'Oorlog dreigt als euro barst'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, vreest dat de schuldencrisis kan leiden tot een 'explosie' van de Europese Unie en gewapende conflicten op het Europese continent. Dat zei hij tegen het Franse weekblad L'Express.

Juppé noemde de schuldencrisis een "existentiële crisis" voor Europa. "Alles wat in de afgelopen 20 jaar is bereikt, sinds het verdrag van Maastricht, en zelfs sinds de oprichting van de Europese Unie wordt in twijfel getrokken."

Hij waarschuwde dat door de crisis gewapende conflicten in Europa kunnen uitbreken. "We hebben ons de afgelopen decennia wijsgemaakt dat het gevaar van conflict op het continent is verdwenen, maar daar ben ik niet zo zeker van." Wegens de dreiging van gewelddadig nationalisme is het volgens Juppé juist belangrijk dat de euro als munt en het Europese project worden beschermd.

"Daarom verdient het project dat we ons ten gronde engageren: de toekomst van Europa moet daarom ook een van de grote debatten worden van de presidentsverkiezingen", verklaarde hij. "Met de euro zijn we te ver gevorderd om niet nog verder te moeten gaan", zei Juppé, die zich eind oktober al positief uitliet over een soort van eurofederatie. "Het idee van een economische regering, wat twee jaar geleden nog taboe was, is vandaag - dankzij ons - in principe aanvaard geworden. Rond een dergelijke geïntegreerde eurozone zal er een soepeler systeem nodig zijn. Frankrijk en Duitsland zullen het eens moeten worden over deze nieuwe architectuur."

Vandaag is het eurobestuur volgens Juppé mangelende en verzand in vertragingen. "De markten verwachten reacties binnen de minuut maar de reactietijd van het Europees beleid is eerder om de week of maand." Wellicht maken de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel deze week al hun hervormingsvoorstellen bekend die eind volgende week besproken zullen worden op de EU- top in Brussel.

Volgens EU-president Herman Van Rompuy moeten de regeringsleiders daar duidelijk maken dat "de euro een onomkeerbaar project" is. "We zijn nu bij de kern van de zaak gekomen: een systeemcrisis vraagt om een totaalantwoord. We moeten een grote stap voorwaarts maken naar een economische unie", zei Van Rompuy. (afp/VK)