Direct naar artikelinhoud

Hollande pakt Frans taboe aan

De meeste Fransen moeten niets hebben van versoepeling van het ontslagrecht. Zal de president weer wijken voor betogingen?

De aarzelaar François Hollande kan alsnog de geschiedenisboeken halen als een daadkrachtig hervormer. De Franse president wil het ontslagrecht versoepelen, een taboe waar zijn voorgangers met een grote boog omheen liepen. Voor vandaag hebben vakbonden en studenten- en scholierenorganisaties een demonstratie aangekondigd. De opkomst kan beslissend zijn voor de vraag of de Franse regering de liberalisering van de arbeidsmarkt durft door te drukken.

Minister van Arbeid Myriam El Khomri heeft een wetsvoorstel ingediend dat voor Franse begrippen erg ver gaat. Voor bedrijven wordt het gemakkelijker mensen te ontslaan als het economisch tegenzit. Bovendien wordt de ontslagvergoeding gebonden aan een maximum van 15 maandsalarissen voor iemand die meer dan 20 jaar in dienst is.

Broodnodig in de strijd tegen een werkloosheid van 10 procent, vinden veel economen, zoals Nobelprijswinnaar Jean Tirole. Volgens een peiling is 70 procent van de werkgevers huiverig om mensen aan te nemen, uit angst nooit meer van hen af te komen als de zaken tegenzitten.

In landen met minder ontslagbescherming en een flexibeler arbeidsmarkt is de werkloosheid veel lager, schreven Tirole en andere topeconomen in Le Monde. Maar in Frankrijk wordt flexibele arbeid al snel als uitbuiting gezien. De Duitse mini-jobs, de Britse nul-urencontracten, ze zijn de Fransen een horreur. In Frankrijk zitten echter veel mensen thuis, vooral jongeren en lager opgeleiden. Al in 1994 schreef media-ondernemer Denis Olivennes over 'de Franse voorkeur voor werkloosheid': beter een uitkering dan een 'vernederende' flexbaan.

Zo werd de 'wet-El Khomri' de afgelopen weken neergesabeld als een 'cadeautje aan de bazen'. De Franse regering wil breken met de 'voorkeur voor werkloosheid', maar lijkt de slag om de publieke opinie al te hebben verloren.