Direct naar artikelinhoud

Jean-Marie Le Pen moet 320.000 euro terugbetalen aan Europees Parlement

Het Europees Parlement eist 320.000 euro terug van Jean-Marie Le Pen. De stichter van de Franse extreemrechtse partij Front National zou toelages uit de Europese begroting gebruikt hebben om een assistent te betalen die geen echt parlementair werk verrichtte.

Omdat Le Pen het geld tot dusver niet wil ophoesten, ontvangt hij slechts de helft van zijn salaris meer. Het vroegere boegbeeld van het FN kreeg sinds mei ook geen toelages meer om assistenten te betalen en andere onkosten te vergoeden, zo verluidde in het Europees Parlement.

De maatregel past in een ruimer onderzoek naar de manier waarop het Front National met het geld voor assistenten omspringt. Het parket van Parijs opende in maart 2015 een onderzoek naar de salarissen van een twintigtal assistenten. Ze zouden enkel op fictieve manier aan de slag zijn in het Europees Parlement en vooral lokaal politiek werk doen.

'Politieke vervolging'

Voordien had het Europees Parlement de Europese antifraudedienst Olaf al ingelicht over de mogelijke onregelmatigheden.

Le Pen haalde intussen uit naar de media-aandacht voor de zaak. Zo bezondigde televisiekanaal LCI zich volgens hem aan "lasterlijke informatie door de schandalige maatregelen die het Europees Parlement tegen mij neemt voor te stellen als fraude, terwijl het gaat om maatregelen die enkel neerkomen op een politieke vervolging". Zijn advocaat kondigde intussen juridische stappen aan.