Direct naar artikelinhoud

Besmette eieren? Maak u niet druk

Met insecticide besmette eieren zorgen voor onrust in Nederland en Duitsland. In België predikt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) kalmte. 'De eieren op onze markt zijn veilig.'

"Heb jij je eieren al gecontroleerd?" In Nederland groeit het stilaan uit tot een veelgestelde vraag. Consumenten kunnen er de code die op de eierschaal te lezen valt, ingeven in een applicatie. Op die manier wordt meteen duidelijk of zij een besmet ei in handen hebben.

Het is het gevolg van een publiekswaarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Inspecteurs hebben in de eieren van één bedrijf een te hoog gehalte fipronil, een insecticide dat vooral wordt gebruikt tegen vlooien, teken en mijten, aangetroffen. In tien andere bedrijven zijn lagere doses aangetroffen. Die eieren mogen volgens de Voedsel- en Warenautoriteit niet gegeten worden door kinderen.

Vlooienbandjes

Zo'n anderhalve week geleden raakte bekend dat inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) fipronil hadden aangetroffen in enkele eieren. Het spoor liep via Poultry-Vision, een bedrijf uit het Kempense Ravels dat reinigingsmiddelen levert en fipronil zou hebben gemengd met een legaal bestrijdingsmiddel, naar de Nederlandse bloedluizenbestrijder Chickfriend.

Fipronil wordt bijvoorbeeld verwerkt in vlooienbandjes van katten en honden, maar is verboden in de pluimveesector en mag niet in de voedselketen terechtkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwacht in de loop van de komende dagen de uitslagen van alle analyses. In totaal werden 180 bedrijven, die allemaal geblokkeerd zijn, getest op fipronil. Het agentschap sluit daarom niet uit dat er nog eieren met grote hoeveelheden worden aangetroffen.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen riep men alvast 875.000 eieren terug. Er ontstond enige onrust nadat besmette eieren werden aangetroffen in een verdeelcentrum in Borken, een plaats dicht bij de Nederlandse grens. Van daaruit werden 1,3 miljoen van de betwiste eieren die uit de rekken worden gehaald, naar de deelstaat Nedersaksen getransporteerd.

Waar Duitsland spreekt van 'potentieel dringend gevaar' en Nederland plots melding maakt van 'acuut gevaar', daar blijft Vlaanderen bijzonder kalm. Het FAVV, dat enkele tientallen bedrijven preventief blokkeerde en nog op de resultaten van analyses wacht, stelt sinds de eerste berichten dat er 'geen gevaar voor de volksgezondheid' bestaat. Verder geeft het FAVV op zijn website aan dat 'de eieren op de Belgische markt veilig zijn'.

Matig toxisch

"De handel in eieren waarbij een besmetting vermoed wordt, is door het FAVV gestopt", klinkt het. "Alle betrokken bedrijven waar mogelijk een besmetting met fipronil is, zijn geblokkeerd. Bovendien zijn er in die bedrijven stalen genomen die momenteel geanalyseerd worden. Op basis van de risicoanalyse die werd uitgevoerd, is er op dit moment geen enkel bewijs dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Het onderzoek loopt en alle nodige maatregelen worden genomen om de veiligheid van de consument te garanderen."

Mocht u per ongeluk toch een ei opeten dat te veel fipronil bevat, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt het insecticide, dat schade kan toebrengen aan de lever, schildklier of nieren, als 'matig toxisch'.

De concentratie gif ligt ook te laag om meteen een gevaar te vormen. "Pas als je je hele leven elke dag die eieren zou eten, loop je gevaar", zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht aan de Nederlandse publieke omroep NOS. "We gaan er niet van uit dat veel mensen dat doen, maar er is een risico."