Direct naar artikelinhoud

Duchâtelet zet Charlton in de etalage

Na vier jaar wil eigenaar Roland Duchâtelet af van het Engelse Charlton Athletic. CEO Katrien Meire zette al een stap opzij.

Na vier jaar aanmodderen en een degradatie naar de derde klasse in 2016 heeft Duchâtelet het gehad met zijn Engelse club. Na de verkoop van STVV aan het Japanse DMM eerder dit jaar lopen er gesprekken over een potentiële overname van Charlton.

Dat onthulde Duchâtelet zelf, naar aanleiding van het afscheid van Katrien Meire, zijn Belgische CEO. "De club verandert wellicht van eigenaar en aangezien de nieuwe baas de CEO toch niet zal behouden, was ze vrij om te gaan."

Een bericht dat in het oosten van Londen op gejuich werden onthaald. De veelvuldige trainerswissels, het transferbeleid, ongelukkige uitspraken: alles schoot bij de supporters in het verkeerde keelgat.

Duchâtelet kocht zich in januari 2014 met grote ambities in bij Charlton, toen nog in de Championship, de Engelse tweede klasse. Hij betaalde een slordige 24 miljoen euro in de hoop ooit naar de Premier League te promoveren. Een bedrag dat hij nu in een veelvoud hoopt de te recupereren.

Baton 2010 Limited, het moederbedrijf achter Charlton, stond volgens de jaarrekening eind vorig boekjaar voor zo'n 60 miljoen euro in de schuld bij Staprix NV, de firma waarmee Duchâtelet zich destijds inkocht in Engeland. De ex-eigenaar van STVV en Standard nam in 2014 zo'n 20 miljoen aan schulden over, maar investeerde de voorbije jaren ook in de spelerskern, het veld en 16 miljoen in het jeugdcomplex. Na de degradatie naar de derde klasse leed de club ook forse verliezen, tot meer dan 14 miljoen per jaar. Winstgevend was zijn investering tot vandaag nooit.

"In tegenstelling tot wat mensen denken, heb ik nooit geld verdiend aan het voetbal", zei Duchâtelet begin deze maand. "Dat gebeurt zelden bij investeerders in de sport. Eigenlijk had ik na de verkoop van Standard het voetbal vaarwel willen zeggen. Het voetbal is een uitdagende, maar complexe wereld waar veel op basis van emoties wordt beslist."

Nog drie clubs over

Sinds de verkoop van STVV heeft Roland Duchâtelet nog drie andere voetbalclubs over in zijn netwerk: de Duitse derdeklasser Carl Zeiss Jena, de Spaanse tweedeklasser Alcorcón en het Hongaarse Ujpest, waar zijn zoon de lakens uitdeelt.