Direct naar artikelinhoud

Cursus voor 'Eerste hulp bij psychische problemen'

Wat te doen als je een psychotische persoon schreeuwend van angst op straat ziet rondrennen? Weinigen die het weten. Minister van Welzijn Vandeurzen lanceert daarom een EHBO-cursus over psychische problemen.

Het lessenpakket 'Eerste hulp bij psychische problemen' werd meer dan vijftien jaar geleden in Australië ontwikkeld en kan al in 23 landen, waaronder Nederland, gevolgd worden. Jo Vandeurzen (CD&V) trekt alvast 200.000 euro uit om de lessen te 'vervlaamsen', lesgevers op te leiden en proefcursussen te geven. Midden 2019 moet alles op punt staan. De lessen zijn in eerste instantie bedoeld voor professionele hulpverleners, maar op termijn moet iedereen ze kunnen volgen.

"Je krijgt er niet alleen veel informatie over psychische stoornissen zoals een depressie, maar je krijgt er vooral heel concrete tips over hoe je kunt helpen", zegt Marjet Vanderstraeten die de cursus al in Nederland bijwoonde. "Als je iemand wat depressief op een bankje ziet zitten, moet je daar niet meteen op af vliegen. Maar misschien is het wel al de tweede of derde keer dat je die persoon daar ziet zitten. Of je dan een gesprekje aanknoopt of niet, hangt ervan af. Als het voor jezelf niet comfortabel aanvoelt, loop je gewoon door."

"Ik vergelijk het altijd met een 'gewone' EHBO-cursus", vertelt Vanderstraeten, die werkt bij Samenwerkinng Psychiatrische Initiatieven Limburg. "De ene persoon zal flauwvallen bij het zien van bloed, de andere zal wel willen helpen. Hetzelfde geldt bij psychische problemen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld hoe je een psychose kunt herkennen, wanneer iemand dingen ziet of hoort die er niet zijn. Dan helpt het niet om het tegendeel te proberen te bewijzen. Goedbedoelde raad - 'het gaat wel over' - brengt ook geen zoden aan de dijk. Je kunt wel luisteren, die persoon au sérieux nemen en vragen of je iemand kunt bellen."