Direct naar artikelinhoud

Studiejaren afkopen vanaf 1 december

Wie zijn pensioen wil opkrikken, kan dat vanaf 1 december doen. Vanaf dan kan elke werknemer zijn studiejaren tegen betaling laten meetellen voor zijn latere pensioenberekening. Per studiejaar betaal je 1.500 euro.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) had de invoering van het systeem al voorzien op 1 maart van dit jaar, maar het groeide uit tot een hoofdpijndossier voor deze regering. Omdat de coalitiepartners een stormloop verwachtten, werden de voorwaarden gaandeweg nog aangescherpt, waardoor de wetgeving vertraging opliep. Uiteindelijk werd beslist dat enkel de studiejaren na de 20ste verjaardag in rekening kunnen worden gebracht.

Daarbovenop riep de Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel een belangenconflict in. Die communautaire noodgreep bleek ongegrond en is sinds begin deze maand ook van de baan. Zo kan de Kamer de wet eind deze maand goedkeuren.

Bij ambtenaren werden de studiejaren automatisch in rekening gebracht, bij werknemers en zelfstandigen kon dat tegen betaling. Om de verschillende stelsels beter op elkaar af te stemmen, maakte Bacquelaine ze allemaal betalend.

Tijdens de overgangsperiode, die loopt tot 2020, zijn de tarieven nog erg gunstig. Wie kort bij zijn pensioen staat, kan een goede zaak doen. Hoe jonger, hoe onzekerder de investering wordt. Vanaf 2020 gaan de prijzen fors omhoog, waardoor het systeem de facto wordt afgeschaft.