Direct naar artikelinhoud

Weer kritiek op slachthuis voor dierenmishandeling

Opnieuw zijn beelden opgedoken van een slachthuis waarin dieren mishandeld worden. Dit keer gaat het om het slachthuis van Izegem waar runderen stokslagen en elektrische schokken te verduren krijgen.

Tijdens de maand juli filmde dierenrechtenorganisatie Animal Rights op vier verschillende dagen in slachthuis Verbist in Izegem, goed voor 59 uur aan beeldmateriaal. De beelden zijn niet voor gevoelige kijkers.

Je ziet onder meer hoe medewerkers van het slachthuis met stokken op de runderen slaan om hen een bedwelmingsbox in te krijgen. "Ze mikken bewust op gevoelige lichaamsdelen van de dieren", schetst voorzitter van Animal Rights Nadine Lucas. Ook krijgen de dieren "systematisch elektrische schokken toegediend", wat wettelijk niet is toegestaan.

Hoewel het bij wet verplicht is dieren te verdoven tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die duidelijk nog bij bewustzijn zijn wanneer ze gekeeld worden. De werknemers lijken geen maatregelen te nemen om hen een bijkomende verdoving te geven.

Verbaasd

Zaakvoerder Louis Verbist klinkt verbaasd aan de telefoon. "Wat u daar zegt zou me zeer verwonderen. De dieren worden bij ons verdoofd en daarna geschoten. Er is helemaal geen sprake van elektrocutie of iets anders. We krijgen om de haverklap controle, en ik heb nog nooit klachten gehoord."

Verbist betwijfelt dan ook of de beelden in zijn slachthuis gemaakt zijn. "Vooraleer iemand te beschuldigen, zou men toch zeker moeten zijn dat die beelden bij ons gemaakt zijn, neen?"

Bij de groep Verbist worden voornamelijk runderen van het Belgische ras Witblauw verwerkt tot biefstukken en andere rundvleesproducten. Die belanden in de grote supermarktketens als Delhaize, Colruyt en Carrefour. "Je hoort altijd dat het slachten sereen verloopt, maar deze beelden tonen duidelijk dat dat absoluut niet het geval is", zegt Lucas.

Animal Rights stapt met de beelden naar de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en gaat klacht indienen tegen het slachthuis. De dierenrechtenorganisatie eist ook dat het slachthuis onmiddellijk gesloten wordt. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert onthutst op de beelden. "Deze beelden sterken mij in mijn ambitie om nóg harder door te zetten, op het vlak van inspectie en vereisten voor de slachthuizen."

Tielt

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat een slachthuis in opspraak komt. In maart verspreidde Animal Rights al undercoverbeelden van het slachthuis in Tielt waarop te zien was hoe varkens mishandeld werden. Weyts liet toen een inspectieteam langskomen en besloot om de vergunning van het slachthuis een tijd in te trekken. Er werden 175.000 handtekeningen verzameld om het slachthuis ook definitief te sluiten, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Vanmorgen krijgt het slachthuis een inspectieteam over de vloer, verklaart Weyts. "Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat het ons niet menens is of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het weten. De inspectiedienst is verdubbeld. Ook al besparen we bij de Vlaamse overheid op personeel, ik wil nóg meer mensen inzetten. Wie dierenwelzijn met de voeten treedt, willen we het echt laten voelen."