Direct naar artikelinhoud

Francken wil ooit 'solidaire eliteschool' oprichten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is van plan om ooit een school op te richten. Dat zegt hij in de Campuskrant, het tijdschrift van de KU Leuven. Geheel verwonderlijk is die ambitie niet, aangezien Francken in Leuven pedagogie studeerde. "Er is grote vraag naar hoogstaand onderwijs, gestoeld op bepaalde principes. Streng maar rechtvaardig, bijvoorbeeld. Punten aftrekken voor dt-fouten, het gezag van de leerkracht herstellen."

Francken schuwt daarbij het woord elitair niet. "Ik wil een school die solidair is, maar niet socialistisch. Elitair, maar niet blank. Iedereen krijgt een kans, maar de ene zal de hoge standaarden aankunnen, de andere niet. Dat is dan maar zo."

Zijn woordvoerster Katrien Jansseune bevestigt de plannen van Francken, al zal hij zijn ambt als staatssecretaris er niet voor opgeven. "Het is een droom die op zijn bucket list staat", klinkt het. "Maar ik ga ervan uit dat hij pas iets met die ambitie zal doen als hij meer tijd heeft dan vandaag het geval is."