Direct naar artikelinhoud

Lokale politie krijgt stroomstootwapens

Vijfendertig lokale politiezones leiden hun agenten op om met stroomstootwapens te werken. Amnesty International maakt zich daar zorgen over. 'Een stroomstootwapen is niet zonder gevaar.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat stroomstootwapens, vooral bekend onder de merknaam Taser, ter beschikking stellen aan de lokale politie. Lokale politiezones vragen daar al langer om. "Er is nood aan een tussenoplossing tussen de wapenstok of pepperspray en het vuurwapen", zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de zone Westkust.

Tot nu toe wordt het wapen in België enkel gebruikt door de speciale eenheden van de federale politie en door de lokale politie van Antwerpen en Brugge. Hun bijzondere bijstandsteam mag de taser alleen gebruiken in de gevangenis, bij een weerspannige gedetineerde.

Het stroomstootwapen dat zij gebruiken, de Taser X26C, reikt tot 4,5 meter ver. Het vuurt twee metalen naalden af, waartussen 50.000 volt loopt bij contact met het lichaam. Je kunt dat tien, twintig of dertig seconden laten duren.

Volgens de vaste commissie van de lokale politie zal het waarschijnlijk hetzelfde toestel worden, zodat agenten overal hetzelfde stroomstootwapen gebruiken.

Hartstilstand

"Een stroomstootwapen is niet zonder gevaar," zegt Eva Berghmans van Amnesty International, "vooral voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een hartafwijking." Amnesty pleit ervoor tasers op dezelfde manier te behandelen als een vuurwapen. "Er moet voldoende training, wetgeving en een systeem van monitoring komen. Als een agent schiet met zijn vuurwapen, volgt er een rapport, zodat een onderzoek opgezet kan worden. Dat moet er ook komen voor stroomstootwapens."

Binnenlandse Zaken wijst erop dat daar de testfase voor dient. Er komen specifieke opleidingen en regels. "We zullen dit enkel invoeren onder zeer duidelijke voorwaarden en in een helder kader", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon.

Een van de regels zou kunnen zijn dat agenten het wapen alleen bij wettige zelfverdediging kunnen gebruiken, of op voorhand een duidelijke waarschuwing moeten geven. "Het stroomstootwapen zal dienen voor interventieploegen", zegt Van Raemdonck, "die soms in situaties komen waarin ze zichzelf moeten verdedigen, maar niet meteen naar een vuurwapen moeten grijpen."