Direct naar artikelinhoud

Nog een bullebak in het Witte Huis

Tijdens zijn eerste werkdagen schoffeerde Witte Huis-communicatiedirecteur Anthony Scaramucci al meteen zowat alle presidentiële topmedewerkers. President Trump lijkt daar geen graten in te zien.

Scaramucci werd slechts een week geleden aangesteld, maar dat lijkt al een eeuwigheid geleden. Al bij zijn eerste tv-interviews kwam hij behoorlijk flamboyant uit de hoek; met zichtbaar plezier ging de voormalige Wall Street-investeerder in de clinch met journalisten.

Uit die interviews bleek alvast dat Scaramucci niet bang is voor het absurde. Zo vertelde hij met uitgestreken gezicht dat de Russen de Amerikaanse verkiezingen niet kunnen hebben gehackt, "want anders zou president Trump daarover nooit vooraf iets hebben vernomen. Als de Russen echt iets met ons van plan waren, dan hadden we dat nooit geweten."

Wat ook al snel duidelijk werd, is dat de nieuwe communicatiedirecteur geen hoge dunk heeft van Witte Huis-stafchef Reince Priebus. Die afkeer heeft te maken met het feit dat Priebus zich maandenlang verzette tegen de komst van Scaramucci naar het Witte Huis. Die laatste vergeleek de tweespalt met de moorddadige broedertwist tussen Kaïn en Abel en voegde er met plezier aan toe dat hij als New Yorker niet de gewoonte heeft om iemand een mes in de rug te steken. "Integendeel, ik steek mijn messen in de borst van mijn tegenstrever."

Maar tijdens een telefoongesprek met The New Yorker-journalist Ryan Lizza zou Scaramucci een nieuwe verbale geluidsmuur doorbreken. Lizza had geschreven dat er in het Witte Huis een vertrouwelijk diner had plaatsgevonden waaraan naast Donald Trump, first lady Melania en Scaramucci, ook een voormalige topman van Fox News had deelgenomen.

Scaramucci wou absoluut van Lizza weten wie de informatie over het diner had gelekt. Zijn verdachte nummer één was Priebus, die hij omschreef als een "fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac". In hetzelfde gesprek kreeg ook Trumps topadviseur Steve Bannon de volle lading. "Ik ben Steve Bannon niet. Ik zuig niet aan mijn eigen lul. Ik ben niet iemand die op de rug van de president mijn eigen reputatie wil opbouwen. Ik ben iemand die het land wil dienen."

'Kleurrijke taal'

Lizza besliste het opmerkelijke gesprek uit te tikken en op de website van The New Yorker te publiceren. Uiteraard sloeg het stuk in als een bom, waardoor er van Scaramucci's reputatie niet veel overbleef. De communicatiedirecteur probeerde via Twitter nog wel wat aan damagecontrol te doen. "Ik gebruik soms kleurrijke taal. Ik zal die in de arena niet meer gebruiken, maar zal het passionele gevecht voor Donald Trumps agenda nooit opgeven." Even later volgde een tweede tweet. "Ik maakte de fout om een reporter te vertrouwen. Het zal niet meer gebeuren." Excuses aan Priebus en Bannon bleven uit.

Opvallend is dat Donald Trump zijn communicatiedirecteur eerder lijkt aan te moedigen dan terug te fluiten. Bij monde van woordvoerster Sarah Huckabee Sanders liet de president weten dat hij wel van "een gezonde concurrentie" houdt. "Met die concurrentie krijg je de beste resultaten. De president houdt van die competitie en moedigt ze aan."

Maar deze verdediging kan niet verhullen dat in het Witte Huis een bikkelharde en vuile machtsstrijd aan de gang is tussen de Priebus-clan en de entourage van Scaramucci, die bijzonder goed bevriend is met Trumps dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner. De kans is groot dat Priebus' dagen zijn geteld, en dat heeft dan weer vooral te maken met het feit dat hij in het Congres geen meerderheid kon smeden om Obamacare te vernietigen: zowat de zwaarste politieke nederlaag voor Trump tot dusver.