FBI-baas pleit Clinton vrij: "Geen reden om haar te vervolgen"

Ook de recent opgedoken e-mails zijn geen reden om Hillary Clinton te vervolgen. Dat meldt FBI-baas James Comey in een nieuwe brief aan het Congres. De FBI behoudt na het bestuderen van de e-mails de oorspronkelijke conclusie van het onderzoek. Comey dropt daarmee een nieuwe bom in de campagne op amper twee dagen voor de verkiezingen.

“Sinds mijn eerste brief heeft een FBI-team de klok rond gewerkt om de e-mails te bestuderen”, schrijft Comey in een nieuwe brief aan het Congres. “We hebben alle communicatie van en naar Hillary Clinton bekeken uit de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. Op basis van dit onderzoek hebben we niets gevonden dat onze conclusies uit juli verandert.”

In juli was de politiedienst tot de conclusie gekomen dat de Democratische presidentskandidaat en haar medewerkers geen strafbare zaken hebben gedaan, maar hoogstens onvoorzichtig waren geweest met hun e-mails en met belangrijke staatsgeheimen.

Het was Comey zelf die 9 dagen geleden in een eerste brief aan het Congres schreef dat de FBI het onderzoek naar de e-mailserver van Clinton opnieuw zou openen. Er waren immers e-mails opgedoken op een toestel van gewezen Congreslid Anthony Weiner die mogelijk de uitkomst van het onderzoek naar de e-mailserver van Clinton zouden kunnen beïnvloeden.

Weiner was enkele jaren geleden nog kandidaat-burgemeester voor de Democraten in New York, maar kwam in opspraak door een seksschandaal. De FBI onderzoekt of Weiner seksueel getinte berichten naar minderjarigen heeft gestuurd en stootte tijdens dat onderzoek op de e-mails in kwestie.

Met zijn eerste brief gooide Comey de hele verkiezingscampagne om. De Democrate stond voor de brief erg voor op haar rivaal Donald Trump. De campagne van de Republikein zat in het slop na de vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump, maar dat veranderde volledig door de brief . Vooral dat het niet onmiddellijk duidelijk was wat er precies aan de hand was, was erg schadelijk voor de campagne van Clinton. Sindsdien is het opnieuw spannend in de peilingen.

2013 Getty Images

Meest gelezen