Direct naar artikelinhoud

'Gents stadsbestuur duldt geen inspraak'

Het referendum over het Gentse circulatieplan verhit de gemoederen. Met 25.030 geldige handtekeningen stranden de organisatoren op de meet. Maar het stadsbestuur heeft wel 5.394 krabbels verworpen.

De telling is een opdoffer voor de tegenstanders van het circulatieplan. Zij komen 673 geldige handtekeningen tekort om een referendum te organiseren. Eind maart dienden zij met veel enthousiasme een stapel handtekeningen in tegen de beslissing van het stadsbestuur om auto's te weren uit de binnenstad. De vraag die zij willen voorleggen: "Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het circulatieplan?"

Om een referendum af te dwingen, moet een inwoner op de tien zijn handtekening geven. Om precies te zijn: 25.702. "In totaal zijn er 30.424 handtekeningen ingediend", zegt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld). "Daarvan werden er 29.358 teruggevonden in het rijksregister en waren er 1.066 niet registreerbaar of traceerbaar."

Maar van de overgebleven handtekeningen zijn er uiteindelijk nog eens 4.328 verworpen door het stadsbestuur. Daardoor schieten er slechts 25.030 geldige krabbels over. "Dat zijn dus 673 handtekeningen te weinig om te kunnen overgaan tot een volksraadpleging", verklaart Bracke.

De Gentenaars houden blijkbaar van een grapje, want de petitie werd volgens Bracke meermaals ondertekend door Valère Descherp, het pseudoniem waaronder N-VA'er Siegfried Bracke vroeger columns schreef voor de socialisten. Daarnaast waren er handtekeningen van mensen die niet in Gent wonen (1.579), dubbele handtekeningen (2.532) en handtekeningen van mensen die al overleden zijn (71) of jonger dan zestien (61). "De jongste ondertekenaar was drie jaar", zegt Bracke.

Maar oppositiepartij N-VA heeft grote twijfels bij de telling. Toekomstig lijsttrekker Elke Sleurs (N-VA) vraagt zich af hoeveel moeite het stadsbestuur heeft gedaan om de identiteit van de ondertekenaars te achterhalen. "Soms kun je een handschrift iets moeilijker lezen, dat is normaal. Maar doe je dan moeite om de identiteit van de ondertekenaar te achterhalen? Of werp je de handtekening meteen in de vuilnisbak? Dat maakt een groot verschil."

Sleurs vindt het 'hallucinant' dat het stadsbestuur meer dan een op de zes handtekeningen als ongeldig beschouwt. Ze wijst erop dat de stad een kwalijke reputatie heeft op dat vlak. Bij een eerdere handtekeningenactie voor een referendum over de districtsraden stelde een gerechtelijk expert achteraf vast dat de stad ruim 800 handtekeningen onterecht had afgekeurd.

Strakke deadline

En er is natuurlijk het principe. Want uiteindelijk zijn die 25.000 handtekeningen er wel. "Het stadsbestuur zou ook zelf een referendum kunnen organiseren, uit respect voor die burgers. Maar dit bewijst nog maar eens dat het stadsbestuur geen inspraak duldt", zegt Sleurs. Het stadsbestuur voert aan dat het een burgerkabinet heeft opgericht, maar volgens Sleurs is dat niet meer dan een doekje voor het bloeden.

N-VA is vastberaden om de strijd voort te zetten. "Indien nodig stappen we naar de rechtbank", klinkt het dreigend. Al geeft de partij ook toe dat die optie niet echt aantrekkelijk is. Een gerechtelijke procedure kan immers lang aanslepen, terwijl de tijd dringt. Tijdens het laatste jaar voor de lokale verkiezingen mag er geen referendum meer worden georganiseerd. Oktober is de laatste kans.

"Onze window of opportunity wordt kleiner", erkent Sleurs. "Maar we gaan het hier zeker niet bij laten." Wellicht volgt er eerst een administratieve beroepsprocedure bij de gouverneur. De partij voelt zich onder meer gesterkt door het verzet bij de Gentse ondernemers. Uit peilingen door Unizo en NSZ blijkt dat sommigen economische schade zouden lijden door het circulatieplan.

673