Direct naar artikelinhoud

Leerlingen steunen islamleraar Brahim Laytouss

Islamleraar, imam en onderzoeker Brahim Laytouss (46) is door de directie van een stedelijke school in Gent op non-actief gezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Andere leerlingen startten een petitie.

Een tiental leerlingen zouden spreken van flirterig gedrag, ongewenste aanrakingen en aangebrande berichten via WhatsApp. Een van de meisjes stapte naar de politie om een officiële klacht in te dienen.

Op vraag van het Gentse schepencollege wordt Laytouss donderdag gehoord. Intussen is hij preventief op non-actief gezet, bevestigt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). Allicht zal hij dit schooljaar geen les meer geven.

Volgens zijn advocaat Walter Damen ontkent Laytouss elke beschuldiging en kaderen de klachten in verschillende visies over de te volgen stroming van de islam. "Dit lijkt op een lastercampagne. Laytouss staat voor een zachtere islam en neemt openlijk standpunt in. Ook in het verleden kreeg hij daardoor al te maken met tegenstand."

Schepen Decruynaere is voorzichtig, maar beklemtoont dat de klachten op zich niet gaan over de te volgen stroming in de islam. "We nemen deze signalen over grensoverschrijdend gedrag ernstig, maar met het nodige voorbehoud."

Lovende leerlingen

Enkele dagen nadat inHet Nieuwsblad uitlekte dat er een klacht liep tegen Laytouss, tekenden een dertigtal leerlingen een petitie die ze overmaakten aan Laytouss en zijn advocaat. Het aantal handtekeningen is op twee dagen verdubbeld.

"Deze leerlingen loven Laytouss als leerkracht", zegt Damen. "Ze zeggen dat ze de klachten niet begrijpen en nooit problemen met hem hadden."

Laytouss zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Ook zijn advocaat kan weinig extra uitleg geven, omdat hij de klachten nog niet heeft kunnen bekijken. "Ik wil bijvoorbeeld weten wat er in die Whatsapp-berichten staat. Ofwel bestaan ze, ofwel niet."

Om dat te weten, is het wachten tot de bevoegde ambtenaar bij de stad Gent terug is na het verlengd weekend. Damen zal op de hoorzitting donderdag dan ook om uitstel vragen, zodat de partijen zich beter kunnen voorbereiden.