Direct naar artikelinhoud

Foute taalcursus: 'Papa gooit bom'

'Papa jette une bombe et va en prison.' Dat is maar één voorbeeld uit een omstreden handboek Frans voor migranten in Anderlecht. 'Ronduit onaanvaardbaar', klinkt het op sociale media.

Het was Catherine Lemaire, een maatschappelijk assistente uit Anderlecht, die aan de alarmbel trok. Zij begeleidt de Irakees Raad, die de cursus Frans volgt aan het Erasmuscentrum in Anderlecht.

Raad begreep niet wat er in zijn syllabus stond, Catherine daarentegen was verbouwereerd: "Zijn ze zich ervan bewust dat het hier gaat om didactisch materiaal, dat zogenaamd de integratie van deze mensen moet bevorderen?"

Volgens Erasmus gaat het om een "spijtige vergissing". Een geschokte Bernard Delécluse, directeur van het centrum, belooft dat de kwetsende voorbeeldzinnen uit het handboek geschrapt zullen worden. "Met een team van veertig onderwijzers is het onmogelijk om al het pedagogisch materiaal op voorhand uitgebreid te screenen. Maar we zullen er alles aan doen opdat zulke zaken niet opnieuw gebeuren."

De Franse Gemeenschapsminister van Onderwijs en Sociale Promotie Isabelle Simonis (PS) reageert onthutst. "Er zijn zoveel zinnen die men in de Franse taal kan gebruiken en dan selecteert u in het huidige klimaat uitgerekend deze." De socialistische politica wil dat de inspectie het centrum uitgebreid doorlicht.