Direct naar artikelinhoud

Trumps advocaten willen biografie tegenhouden

De explosieve onthullingen over Donald Trump in het boek Fire and Fury hebben een waar moddergevecht ontketend. De advocaten van Trump willen nu voorkomen dat het boek in de rekken komt.

Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House zou op 9 januari verschijnen, maar de onthullingen in een voorpublicatie door The Guardian en New York Magazine doen heel wat stof opwaaien. Journalist Michael Wolff spendeerde voor zijn boek anderhalf jaar in de wandelgangen van het Witte huis en sprak met talrijke medewerkers van Trump en ook de president zelf.

Nadat Trump eerder al een persoonlijke aanval inzette op zijn voormalig chef-strateeg Steve Bannon - "Hij is zijn verstand verloren" - laten nu ook zijn advocaten zich gelden. Het juridische team eist dat de auteur en uitgever Henry Holt & Co de geplande publicatie onmiddellijk stopzetten en hun verontschuldigingen aanbieden, anders volgt mogelijk een rechtszaak.

Hoofdjurist Charles J. Harder laat in een brief aan de uitgever optekenen dat de voorpublicatie valse beweringen bevat over Trump, die "aanleiding geven tot laster en eerroof". Maar de uitgeverij laat zich niet muilkorven en plant nu zelfs om het vrijdag al in de rekken te brengen.

Woensdag stuurden Trumps advocaten ook al zo'n brief naar Steve Bannon, die in Fire and Fury enkele denigrerende opmerkingen maakt over de president en zijn familie. Volgens Trumps raadslieden schendt hij daarnaast enkele contractuele afspraken over geheimhouding en riskeert hij dus ook gerechtelijke stappen, zegt Harder.

Bannon probeert nu de plooien weer glad te strijken: hij noemde Trump op de radio al een "geweldige man". Maar voor terugkrabbelen lijkt het te laat. Zo liet de Republikeinse geldschieter Rebekah Mercer al weten Bannon niet meer te willen steunen in de toekomst.