Direct naar artikelinhoud

Prijs huizen weer fors omhoog

De huizenprijzen in ons land zijn tijdens de eerste jaarhelft 6,3 procent duurder geworden, goed voor de sterkste stijging in tien jaar tijd. 'Kopers willen meer kwaliteit, waardoor ook de gemiddelde huizenprijs toeneemt.'

De Belgen betaalden tijdens de eerste zes maanden van het jaar gemiddeld 220.920 euro voor een woonhuis of 6,3 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste statistieken van de FOD Economie. Ook villa's werden flink duurder (+5,3 procent, tot gemiddeld 362.829 euro), bij appartementen ging die prijsstijging wat geleidelijker (+1,7 procent tot 225.171 euro).

Nu zitten de vastgoedprijzen in ons land al sinds 2010 in stijgende lijn, maar nooit aan zo'n verschroeiend tempo. 'Zeker zo'n toename van de prijzen voor woonhuizen hebben we in tien jaar niet meer gezien', klinkt het bij de FOD Economie. Ter vergelijking: vorig jaar stegen die huizenprijzen met 4,3 procent, wat ook best al stevig was.

De vastgoedsector zoekt de verklaring vooral in een shift naar meer kwaliteit. "Dit semester is er minder oude 'rommel' verkocht, en meer kwaliteitsvolle woningen en villa's, waardoor de gemiddelde prijs stijgt', zegt Iain Cook, die het makelaarsnetwerk Era leidt. Dat bevestigen ook de notarissen. "We merken dat vooral nieuwbouw of recente woningen erg gegeerd zijn. Oudere panden raken minder vlot verkocht. Zulke nieuwere woningen zijn natuurlijk duurder. De prijs van oudere panden staat daarentegen onder druk', weet Bart Van Opstal van de notarissenfederatie.

Investeerders

Opvallend: ook villa's stijgen eindelijk weer in waarde. "Jarenlang raakten villa's niet verkocht en bleven de prijzen zakken. Maar op een bepaald moment worden die natuurlijk wel weer interessant. Soms kun je al een villa kopen aan de bouwgrondwaarde", zegt Filip Dewaele van de gelijknamige vastgoedgroep.

Dat er meer interesse is voor jonger vastgoed, komt ook omdat er meer investeerders actief zijn op de markt. "Door de lage rentevoeten zoeken meer Belgen een alternatief voor hun spaarboekje. Bij vastgoed zijn rendementen van 3 à 4 procent nog haalbaar. Maar daarvoor moet je natuurlijk de extra kosten beperken, en dan zijn nieuwe of recente panten interessanter', stelt Van Opstal.

Maar niet alleen investeerders proberen hun slag te slaan op de vastgoedmarkt. 'Nu de rentevoeten laag blijven en de banken hevig met elkaar in concurrentie gaan, zijn de kredieten goedkoper geworden. Dat maakt dat het voor meer mensen makkelijkerom een eigen woning te kopen."

Van Opstal relativeert tegelijk de cijfers: "Als we kijken naar de compromissen die intussen getekend worden, dan zullen de woningprijzen al een lichte correctie kennen."