Direct naar artikelinhoud

Stichting tegen Kanker: 'Politiek moet in actie schieten'

De Belg wil een strenger antirookbeleid, maar ondertussen blijven we wel duchtig verder roken, zo blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker. 'Omdat onze politici niet mee zijn.'

"Voor ons is het duidelijk dat mensen zich meer en meer bewust zijn van de nare gevolgen van het roken. Het draagvlak voor maatregelen tegen roken groeit, maar dat zorgt niet voor een daling van het aantal rokers. Daar is maar één verklaring voor: onze politici zijn niet mee", zegt Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker.

"Frankrijk heeft een ambitieus antitabaksplan goedgekeurd. Tegen 2020 zal de prijs voor een pakje sigaretten er worden opgetrokken tot 10 euro. Men gaat er ook neutrale pakjes invoeren, een maatregel waarmee je jongeren van de sigaret afhoudt. Onze politici komen niet verder dan plannen maken en overleggen met de retailsector", klaagt Gabriëls aan.

"Onze enquête toont dat zelfs 88 procent van de rokers voor een rookverbod in auto's met kinderen is. In dit debat heeft de minster van Volksgezondheid de bal in het kamp van het parlement gelegd. Daar is een grote hoorzitting georganiseerd, waar specialisten onder meer de studies terzake van de wereldgezondheidsorganisatie mochten voorstellen. Sindsdien is er een absolute stilte in dit dossier. Er worden geen beslissingen genomen, terwijl de tabaksindustrie nog altijd jongeren probeert te strikken."

De Stichting tegen Kanker roept minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en de volksvertegenwoordigers op om actie te ondernemen.