Direct naar artikelinhoud

'Kris Peeters, kleed ons niet uit'

Artiestenverenigingen verzetten zich tegen plannen van economieminister Kris Peeters. Volgens hen zijn die een aanval op de rechten van de kunstenaars.

Veel kans dat u de komende weken op de slogan 'Kris, kleed ons niet uit' zal botsen. Samen met een filmpje waarin acteurs als Peter Van den Begin en Jaak Van Assche pleiten voor correcte vergoedingen. Het gaat om een campagne van artiesten- en acteursverenigingen als Play- Right, de Acteursgilde en GALM.

Zij verzetten zich tegen enkele wetsontwerpen van economieminister Kris Peeters (CD&V) rond kabelrechten en billijke vergoedingen voor artiesten en acteurs. Volgens een wetsontwerp zouden vrije beroepen vrijgesteld worden van billijke vergoedingen.

Concreet: als een dokter muziek draait in zijn wachtkamer voor zijn patiënten zou die daar geen compensatie voor moeten betalen. "Voor België gaat het om een verlies van een miljoen euro aan vergoedingen voor artiesten", zegt PlayRight

Nieuw voorstel

Tweede doorn in het oog van de verenigingen is het plan om de audiovisuele billijke vergoeding te annuleren. "Hier gaat het bijvoorbeeld om sportbars of hotels die televisieschermen hebben hangen", zegt voorzitter Luc Gulinck van PlayRight.

"Als daarop Thuis speelt, zouden de acteurs daarvoor een billijke vergoeding moeten krijgen." Volgens de belangenverenigingen bestaat er daarvoor sinds 2014 een duidelijk wettelijk kader, "maar minister Peeters heeft nog niets ondernomen opdat acteurs hier ook echt voordeel uit halen. Met dit nieuwe voorstel om het te annuleren, berooft hij acteurs van miljoenen euro's aan rechten."

Geen cent

PlayRight pikt het niet dat de kabelrechten nog steeds aan de neus van acteurs voorbijgaan. Gulinck: "Wie een kabelabonnement heeft, betaalt een viertal euro aan 'auteursrechten' op zijn maandelijkse factuur. Maar op dit moment ontvangen artiesten daarvan geen cent, ondanks de wetgeving" Omdat alle spelers de Zwarte Piet naar elkaar doorschuiven, klinkt het. Volgens Gulinck had de minister tegen het einde van het jaar een regeling beloofd. "Maar daar wachten we nog altijd op."De campagne moet daar verandering in brengen. Wie succes kent, moet eerlijk vergoed worden."