Direct naar artikelinhoud

Verdachten van aanslag Joods Museum naar assisen

In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vraagt het federaal parket aan de raadkamer om hoofdverdachte Mehdi Nemmouche door te verwijzen naar het assisenhof. Ook voor de tweede verdachte, Nacer Bendrer, wordt de doorverwijzing gevraagd.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en museummedewerker Alexandre Strens (25) overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders; volgens zijn advocaten is de man niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Atallah wordt nu buiten verdenking gesteld.