Direct naar artikelinhoud

Gemeenten gebruiken kwart minder pesticiden

Vlaamse gemeenten gebruikten in 2016 een kwart minder pesticiden dan het jaar ervoor. 119 lieten de gifspuit zelfs links liggen. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Onkruid, schimmels of rattenplagen: gemeenten kampen met allerlei vervelende uitwassen op hun grondgebied. Vroeger bestreden ze die met pesticiden. Maar die vervuilen het grondwater, wat de gezondheid van mens en dier in gevaar brengt. Daarom bestaat er sinds 1 januari 2015 een gifverbod. Enkel onder specifieke omstandigheden kunnen gemeenten nog de gifspuit bovenhalen. Om de verspreiding van een plaag te voorkomen, bijvoorbeeld. In dat geval geldt er een meldingsplicht. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft daardoor een overzicht van de soorten en de hoeveelheid pesticiden die elk jaar worden gebruikt in Vlaanderen.

Vorig jaar gebruikten lokale overheden 6,4 ton pesticiden. Dat is een daling van 2,4 ton, of een kwart, tegenover het jaar ervoor. Dat staat in het jaarlijkse rapport 'Duurzaam gebruik van pesticiden', dat vandaag wordt gepubliceerd door de Vlaamse Milieumaatschappij.

De daling is onder meer te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel. Vroeger gebruikte die de zogenaamde 'giftrein' om spoorbeddingen onkruidvrij te houden, waarbij duizenden liters pesticiden op de sporen werden gespoten. Tegenwoordig grijpt het bedrijf vaker naar ecologische alternatieven.

Maar ook de 308 Vlaamse gemeenten spuiten nu zuiniger. Twee op de drie gemeenten deden het vorig jaar met minder dan 1 kilogram pesticiden. 119 hebben de gifspuit zelfs volledig opgeborgen. Daardoor daalde het gemiddelde pesticidenverbruik per gemeente van 31 kilogram in 2010 naar 3 kilogram in 2016. "Deze evolutie bewijst dat het beleid werkt", reageert Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). "Hopelijk kunnen we de daling doortrekken."

Wespen en ratten

Deze zomer kreeg Schauvliege kritiek omdat ze het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat enkel verbood voor particulieren en niet voor professionele gebruikers. Over die professionelen en particulieren zegt het VMM-rapport niets. Want wat iemand in zijn tuin doet, valt moeilijk te controleren.

Ook al is de trend bij de openbare besturen positief, sommige gemeenten blijven achter. Vijf gemeenten gebruikten vorig jaar nog altijd meer dan 25 kilogram pesticiden. Het gaat om Maasmechelen en Meeuwen-Gruitrode in Limburg, Tienen en Zemst in Vlaams-Brabant, en Temse in Oost-Vlaanderen .

Zij vroegen een afwijking omdat ze de strijd aangingen met bepaalde dieren, planten of schimmels. Zo werden pesticiden ingezet voor de bestrijding van de bruine en de zwarte rat, kolonievormende wespen en de eikenprocessierups.