Direct naar artikelinhoud

Trump betaalde miljoenentaks

38 miljoen euro. Zoveel betaalde president Trump aan belasting - in elk geval in 2005. Dat blijkt uit twee pagina's van zijn belastingaangifte van dat jaar, waarop het televisiekanaal MSNBC de hand wist te leggen. Waar zijn inkomsten precies vandaan komen, blijft onduidelijk.

MSNBC-presentatrice Rachel Maddow kondigde dinsdag aan dat zij de gegevens in haar show zou laten zien, maar net voordat haar programma begon, maakte het Witte Huis de cijfers zelf openbaar. Volgens het Witte Huis gaf Trump 150 miljoen dollar (143 miljoen euro) aan inkomen op en betaalde hij daarop 38 miljoen dollar (36 miljoen euro) aan federale belasting.

Het gaat alleen om het belastingjaar 2005 en het blijft ook onduidelijk waar Trumps inkomsten precies vandaan komen. Maar de pagina's uit het aangifteformulier tonen in ieder geval wel aan dat de suggestie van de New York Timesdat Trump mogelijk achttien jaar lang helemaal geen belasting heeft betaald, niet klopt.

De krant leidde dat af uit Trumps belastinggegevens over 1995. In dat jaar meldde hij een verlies van ruim 900 miljoen dollar (zo'n 847 miljoen euro) op zijn casino's in Atlantic City en andere projecten. Dat bedrag zou hij volgens belastingexperts die de krant raadpleegde in de daarop volgende jaren kunnen aftrekken, met als gevolg dat hij niets meer hoefde te betalen.

"Nepnieuws meevaller. Media in hun hemd gezet door belastingpapieren president", meldde de ultrarechtse nieuwssite Breitbart News opgetogen. Trumps zoon Donald Trump jr. bedankte Maddow op Twitter dat zij haar "Trump-hatende achterban heeft laten zien hoe succesvol Donald Trump is en dat hij 40 miljoen aan belasting heeft betaald".

Trump zelf vroeg zich op Twitter af hoe MSNBC aan zijn belastingpapieren kwam. Volgens de zender kreeg onderzoeksjournalist David Cay Johnston de documenten toegestuurd door een onbekende afzender. Maar Trump suggereerde dat het anders is gegaan: "Denkt iemand werkelijk dat een journalist van wie niemand ooit heeft gehoord, naar zijn brievenbus liep en daar mijn belastingaangifte vond?"

Volgens het Witte Huis heeft MSNBC de wet overtreden door de belastingpapieren openbaar te maken, maar de zender beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. MSNBC verwijst naar de uitspraak van het Hooggerechtshof in de zaak rond de Pentagon Papers over het Amerikaanse Vietnam-beleid die Daniel Ellsberg aan de pers had laten uitlekken. Volgens het Hof viel de publicatie daarvan onder de persvrijheid.

Minimumregel

Sommige kranten wijzen erop dat Trump zonder de 'alternative minimum tax' (AMT) slechts enkele miljoenen had hoeven te betalen. De AMT is een speciale regel die moet voorkomen dat zeer vermogende Amerikanen door middel van allerlei slimmigheden en aftrekposten hun belastbare inkomen tot bijna nul kunnen reduceren. Uiteindelijk betaalde hij ongeveer 24 procent federale belasting over zijn inkomen, iets minder dan de 27 procent die de veelverdieners in de Verenigde Staten gemiddeld afdragen. Trump wil de AMT-regel afschaffen.

De Democraten willen dat Trump al zijn belastinggegevens openbaar maakt, ook om te zien of hij misschien financiële belangen in Rusland had. Maar Trump heeft dat, anders dan zijn voorgangers, steeds geweigerd.