Direct naar artikelinhoud

Sudanezen moeten nieuw bevel tot uitwijzing krijgen

De Dienst Vreemdelingenzaken herschrijft inder- haast de motivaties voor de 41 uitgewezen Sudanezen in ons land. Daardoor moet ze alle beslissingen intrekken en nieuwe uitwijzingsbevelen uitschrijven. De termijn om in beroep te gaan begint opnieuw te lopen. De gewone gang van zaken, of verhoogde zenuwachtigheid?

Het is alle hens aan dek bij de juristen op de Dienst Vreemdelingenzaken. De eerste twee Sudanezen zijn gisteren vertrokken, maar de 41 anderen die voor de identificatiemissie zijn verschenen, moeten voor hun uitwijzing allemaal een aangepaste motivering krijgen.

Dinsdag stelde de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen dat DVZ haar motivering onvoldoende beargumenteerd had in de zaak van een eerder deze maand uitgewezen Sudanees. DVZ kon niet aantonen dat andere EU-lidstaten hem zouden terugnemen, ook al stond hij daar geregistreerd. Bovendien stelde het arrest dat DVZ grondig moet onderzoeken of de persoon niet gefolterd of slecht behandeld zou worden bij terugkeer naar Sudan.

Duidelijker en grondiger

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken (N-VA) zei na dat arrest dat DVZ "in de toekomst dergelijke dossiers nog duidelijker en grondiger zal beargumenteren".

Het bureau Geschillen van DVZ neemt daarom alle dossiers van de 43 uitgewezen Sudanezen onder de loep en stelt zijn motiveringen bij. Dat kan alleen door alle beslissingen in te trekken en door nieuwe te vervangen. Het gevolg is dat de termijn om in beroep te gaan voor deze 41 overgebleven Sudanezen opnieuw begint te lopen.

"Het zal hoogstens een paar dagen vertraging betekenen", zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Het is gebruikelijk dat onze juridische dienst lessen trekt uit een arrest, dus dit heeft niets te maken met alle aandacht voor deze identificatiemissie."

In regeringskringen klinkt het dat zowel het kabinet-Francken als de Dienst Vreemdelingenzaken zenuwachtig is. Leden van oppositie en meerderheid stelden de afgelopen week immers dat het erg moeilijk is om aan te tonen dat een uitgewezen migrant geen foltering riskeert na aankomst in Sudan.