Direct naar artikelinhoud

'Pak prostitutie harder aan'

De Vrouwenraad vraagt om een hardere aanpak van prostitutie. Een doorlichting van de sector toont aan dat seksuele diensten hand in hand gaan met uitbuiting en mensenhandel. 'De persoon die zich moet prostitueren zal 5 tot 15 'passages' per dag afhandelen.'

In opdracht van de Vrouwenraad heeft veiligheidsexpert Claude Moniquet (ESISC) de prostitutiesector in België en de rest van Europa doorgelicht. De prijzen voor seksuele diensten verschillen volgens dit rapport amper over de grenzen heen. Wat wel een rol speelt, is de leeftijd en de afkomst van de prostituee en de gevraagde dienstverlening.

"Het varieert in België tussen 15 en 20 euro voor fellatio tot 3.000 euro voor een escort die de nacht blijft", zegt Claude Moniquet. "De meeste klanten kiezen voor die lagere klasse. Die vrouwen moeten zich 5 tot 15 keer per dag prostitueren, tot 6 dagen per week en dit 15 tot 20 jaar volhouden. Als ze onvoldoende presteren, worden ze gestraft. Achter de ramen schuilt onnoemelijk leed."

Moniquet pretendeert geen wetenschappelijke juistheid. Hij baseert zich op gesprekken met politiediensten, sociale inspecteurs, verslagen van Europol en het weinige wetenschappelijke onderzoek.

De cijfers zijn schattingen. Zo variëren de omzetcijfers van prostitutie in ons land van 870 miljoen euro tot enkele miljarden per jaar.

"Heel wat prostitutie in ons land gebeurt in privéclubs en bars", zegt Moniquet. "Er zijn klanten die wel drankjes consumeren, maar van de dames blijven. Je kunt erover discussiëren of hun geld naar seksuele uitbuiting gaat."

Het rapport van Moniquet linkt de prostitutie rechtstreeks aan mensenhandel. In Nederland en Duitsland is er een wettelijk kader om prostitutie uit de illegaliteit te halen, maar Moniquet wijst erop dat net criminele organisaties daarvan profiteren. "Van de naar schatting 400.000 prostituees in Duitsland zit meer dan de helft niet in dat legaal kader", zegt Moniquet. "En in Nederland komt 80 procent van de vrouwen uit het buitenland, vooral Oost-Europa of Afrika. Die vrouwen komen niet op eigen houtje, maar via criminele netwerken. Het is mensenhandel."

Stef Janssens, expert bij Myria, de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel, vraagt om termen als mensenhandel, seksuele uitbuiting en prostitutie niet zomaar door elkaar te gebruiken. "Niet elke prostituee is verhandeld, en omgekeerd belandt ook niet elke verhandelde persoon in de prostitutie."

Meer samenwerking

Op basis van het rapport van Moniquet vraagt de Vrouwenraad om strenger op te treden en niet te kiezen voor het huidige gedoogbeleid of een legalisering zoals in Nederland. De organisatie krijgt daarbij de steun van CD&V. "Natuurlijk vinden we dat mensenhandel streng bestraft moet worden", zegt Els Van Hoof, Kamerlid en voorzitter van Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging binnen de partij. "Daarbij moeten we onderzoeken of het criminaliseren van bordeelbezoek kan helpen. Wat zijn de effecten daarvan? Mogelijk gaan meer mensen naar het buitenland om prostituees te bezoeken of gebeurt prostitutie meer ondergronds. Maar het loont de moeite om verder tegen het licht te houden." De andere regeringspartijen zien een strengere aanpak niet zitten.

Volgens Janssens is er vooral nood aan een gespecialiseerd apparaat om uitbuiting aan te pakken. "Wat effectief blijkt, is de samenwerking van magistraten, eerstelijnsmedewerkers en sociale inspecteurs die zich bekwaamd hebben in de diverse deelproblematieken. Net omdat er heel uiteenlopende criminele netwerken actief zijn."