Direct naar artikelinhoud

Kazakhgate: Leterme zet Reynders uit de wind

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) heeft het in de onderzoekscommissie rond Kazakhgate opgenomen voor toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). Voor Armand De Decker en Frankrijk was hij minder mild.

Yves Leterme, premier op het ogenblik dat de afkoopwet werd gestemd, kreeg in de onderzoekscommissie verschillende vragen over de rol van Didier Reynders (MR). In deze krant had Leterme verklaard dat de toenmalige minister van Financiën "de afkoopwet bijzonder ter harte nam" in die tijd.

"Ik heb op geen enkel moment gemerkt dat er meer aan de hand was", stelde Leterme in de onderzoekscommissie. Dat Reynders de afkoopwet zo ter harte nam, was volgens Leterme te verklaren omdat die politiek gekoppeld was aan de hervorming van het bankgeheim. "Anders belandde ons land op de grijze lijst van de OESO. En dat is toch ernstig. Hij heeft gedaan wat een minister binnen zijn bevoegdheid moest doen om die maatregel rond te krijgen."

Wel was Leterme scherp voor MR-senator Armand De Decker. Die liet zich door de Franse staat als advocaat inhuren om een juridische oplossing te vinden voor de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev, een persoonlijke vriend van de Kazachse president Nazarbajev. Chodiev keek tegen een zwaar fraudeproces aan, maar kon daaraan ontkomen via de afkoopwet.

Sarkozy aanspreken

"Wat hij deed ging ver over de grenzen van het deontologisch aanvaardbare", zei Leterme. En ook voor de Franse staat was hij niet mals. In de onderzoekscommissie is gebleken dat die om een helikopterdeal rond te krijgen een team samenstelde, met daarin De Decker, om Chodiev te helpen. "Het is verwerpelijk dat Frankrijk op die manier is willen tussenkomen", zei de oud-premier. "Mocht ik daarvan iets hebben gehoord, dan had ik uitleg gevraagd bij president Sarkozy of premier Fillon."

Leterme gaf aan dat hij zelf twee ontmoetingen had gehad met Nazarbajev eind 2010, onder meer bij een staatsbezoek aan ons land. "Maar de naam Chodiev is toen nooit ter sprake gekomen."

De onderzoekscommissie gaat na hoe de afkoopwet in ons land tot stand is gekomen. Mogelijk was er dus beïnvloeding vanuit Frankrijk. Morgen staat de laatste belangrijke hoorzitting op het programma, met Didier Reynders (MR) en Stefaan De Clerck (CD&V).