Direct naar artikelinhoud

Grizzlyberen rond Yellowstone spelen beschermde status kwijt

Meer dan 40 jaar genoot hij federale bescherming, de grizzlybeer in het gebied rond Yellowstone National Park. Maar als het aan de regering-Trump ligt, komt daar deze zomer een einde aan. Amerikaanse natuurbeschermers zijn woedend.

Minister van binnenlandse zaken Ryan Zinke kondigde donderdag aan dat de grizzlyberen in het grensgebied van Wyoming, Montana en Idaho uit de wet op de bedreigde diersoorten worden gehaald. Daarmee vallen ze weer onder het wildbeheer van de staten, en mogen ze in principe worden bejaagd. Beren in de nationale parken Yellowstone en Grand Teton blijven beschermd.

Toen de grizzlyberen in de Lower 48 (de continentale staten van de VS minus Alaska) in 1975 in de wet op de bedreigde soorten werden opgenomen, waren er nog 136 in de Greater Yellowstone. Nu zijn het er weer 800, en daarmee zijn ze volgens de US Fish & Wildlife Service buiten gevaar. "Een van Amerika's grootste natuurbeschermingssuccessen", aldus Zinke, zelf uit Montana.

Dat ligt er volgens natuurbeschermers maar aan hoe je het bekijkt. Midden 19de eeuw leefden er naar schatting 50.000 grizzlyberen in de continentale VS. Dat aantal is vooral door jacht en stroperij enorm gekelderd. De grizzly's hebben nog maar 2 procent van hun historische verspreidingsgebied over.

Heilig dier

Zinke's aankondiging (nog gebaseerd op een voorstel van president Obama) leidde donderdag tot verheugde reacties bij de voorstanders. Onder meer bij de veeboeren, een machtige lobbygroep die de grizzlyberen gevaarlijk vindt voor mens en dier, en bij sportjagers, die het grootste roofdier van Noord-Amerika als ideale jachttrofee zien.

De tegenstanders hebben al juridische stappen aangekondigd. "Het grizzly-gevecht is begonnen. We gaan elke poging Yellowstone's grizzly's van de lijst te halen, blokkeren", tweette het Western Environmental Law Center in Oregon.

Natuurbeschermers vinden het vooral te vroeg om de grizzly zijn bescherming af te pakken omdat een belangrijke voedselbron, whitebark pine nuts, afneemt door klimaatverandering. Op die grond werd een eerdere poging tot 'delisting' in 2007 voorkomen. Een alliantie van 125 indianenvolken die de grizzly zien als een heilig dier dat je niet mag doden, zal ook naar de rechter stappen.