Direct naar artikelinhoud

Russen: 'Islamitische Staat wel bestookt'

Rusland zegt dat het met zijn bombardementen in Syrië een zware klap heeft toegebracht aan Islamitische Staat (IS). Volgens Moskou zijn de aanvoerlijnen van IS ontwricht en is de beweging nu minder goed in staat om terreurdaden te plegen.

Onder de getroffen doelen was volgens het ministerie een trainingskamp voor jihadisten en een locatie waar IS bomvesten maakte voor zelfmoordenaars. Het ministerie benadrukt ook dat het nu veel moeilijker is geworden voor de IS-top om met elkaar te communiceren.

De verklaring van het ministerie is deels bedoeld om de indruk weg te nemen in het Westen dat de Russische luchtmacht het alleen gemunt heeft op strijdgroepen die door het Westen worden gesteund.

Sinds de Russische luchtcampagne deze week begon, zijn diverse aanvallen uitgevoerd op rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) die door de CIA werden getraind in Jordanië, Qatar en Saoedi-Arabië.

Burgerslachtoffers

Rusland verwierp zaterdag beschuldigingen dat ook onder burgers slachtoffers zouden zijn gevallen. De leider van de Syrische Nationale Coalitie heeft met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gesproken over het Russische optreden in Syrië.

Khaled Khoja, die het door het Westen gesteunde oppositieverbond leidt, drong er bij de VN-chef op aan zich uit te spreken tegen de Russische interventie. De operatie is volgens Rusland echter gericht tegen Islamitische Staat en andere vergelijkbare terreurgroepen, benadrukt Moskou.

De beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om zich militair te mengen in het conflict in Syrië was een 'afschuwelijke vergissing'. Dat zei de Britse premier David Cameron. "Ze steunen de beul Assad", zei hij over de Syrische president Bashar al-Assad. "Dat is een afschuwelijke vergissing voor hun en voor de wereld. Het gaat de regio nog instabieler maken", zei Cameron tegen de BBC.

De premier hekelde verder de aanvallen op pro-westerse strijdgroepen. "De meeste van de Russische aanvallen vonden, voor zover wij konden zien, plaats in gebieden in Syrië die niet in handen zijn van Islamitische Staat maar van andere tegenstanders van het regime", aldus nog de premier.