Direct naar artikelinhoud

Ontvoerder Jihane 'spoort niet helemaal'

Op de sociale media van de kidnapper van Jihane (6) bulkt het van foto's, video's en schilderijen van jonge meisjes. 'Meneer Aurel spoort niet helemaal', zegt de man bij wie de Roemeense ontvoerder van het Brusselse meisje meer dan twee jaar inwoonde.

Aurel C. (44) heeft minstens twee Facebook- profielen. Keren vaak terug in zijn posts: berichten over pedofilie. En ook: enorm veel foto's en op het eerste gezicht onschuldige schilderijen van jonge meisjes. Alain Seck uit Wemmel leerde Aurel C. in 2011 kennen door een zoekertje waarin hij bij hem thuis een kamer te huur aanbood. "De eerste maanden was er geen vuiltje aan de lucht", zegt de gepensioneerde Seck. "Meneer Aurel - zo noemden mijn vrouw, mijn zoon en ik onze huurder - werkte als preiplukker. Hij was door de crisis in Roemenië naar België afgezakt om geld te verdienen."

"Hij was duidelijk dankbaar dat hij bij ons thuis een kamer had, maar na verloop van tijd besefte ik meer en meer dat hij hier niet helemaal spoorde", zegt de zestiger terwijl hij met zijn vinger tegen zijn hoofd tikt. "Als ik hem in de gang kruiste, begon hij totaal uit het niets over pedofilie. Hij heeft me ook eens valselijk beschuldigd van pedofilie. Intussen had hij me wel naar het gemeentehuis gelokt voor een handtekening. Ik zette die zonder al te veel nadenken en toen bleek dat ik hem had opgenomen in mijn gezin.

"Ik heb hem uiteindelijk vriendelijk gevraagd om op te krassen. Hij weigerde. De vrederechter heeft hem uiteindelijk uit ons huis moeten weghalen." Bruno Seck heeft een zoontje dat vandaag acht jaar is. "Ik mag wel niet zeggen dat hij mijn zoon ooit heeft lastiggevallen."

Wat Aurel C. heeft gedaan in de 20 uren dat hij het meisje ontvoerde, is onduidelijk. Het parket van Brussel wilde gisteren enkel kwijt dat haar toestand niet zorgwekkend is. Artsen vonden geen sporen van uiterlijk geweld. De resultaten van de tests voor seksueel misbruik waren gisterenavond laat nog niet bekend.

Jihane uit Schaarbeek verdween rond zondag rond 15 uur op de zondagsmarkt aan het slachthuis in Anderlecht. Ze was daar met haar vader en een ouder zusje. Ineens stond Jihane beteuterd te kijken, moederziel alleen. Ze was haar zusje kwijt. Niet veel later tonen de beelden hoe een man met een wit shirt in cirkels rond het meisje draait. Na bijna vijf minuten pakt hij haar ruw bij haar arm vast en begeleidt haar weg.

Vermoedelijk zijn de twee zo tot aan zijn appartement in de Sint-Laurensstraat in Brussel gewandeld, dat is drie kilometer van de zondagsmarkt. "Ik heb hem hier zondag nog gezien", zegt de conciërge van het appartementsgebouw. "Dat meisje was toen zeker niet bij hem." Onder andere collega's van hem uit een pralinefabriek en ex-collega's van een cateringbedrijf in Zaventem herkenden hem en tipten de politie

Op het moment dat de politiewagen voor de deur stopte, verliet Aurel C. net met het meisje het pand. Het kind werd meteen opvangen door een vrouwelijke agente van het zogeheten UNEUS-team dat gespecialiseerd is in zware diefstallen en geweld. Haar collega's rekenden de kidnapper op straat in.

Geen strafblad

Voor zover bekend heeft Aurel C. geen strafblad. Op Facebook klonk het gisteren evenwel dat hij smoesjes gebruikte om meisjes te benaderen. Zo zegt iemand dat Aurel C. zich op Facebook voordeed als een jongen van 11, een ander zegt dat de Roemeen een meisje voorloog dat hij contact had gehad met haar vader. Over het motief van de man geraakte gisterenavond nog niets bekend. Bizar is wel dat de ontvoerder een van zijn profielfoto's op Facebook recent veranderde in een ooievaar die een kindje brengt.