Direct naar artikelinhoud

Belg mag naar Nobelprijs-banket dankzij superbacteriën

Onderzoeker Tom Dendooven mag de universiteit van Cambridge vertegenwoordigen tijdens het Stockholm International Youth Science Seminar én in december de Nobelprijs-ceremonie en het banket bijwonen.

Alle natuurwetenschappers van de gerenommeerde universiteit Cambridge kregen een uitnodiging om mee te dingen naar een plekje op het Stockholm International Youth Science Seminar. Daar mogen jaarlijks alleen de 25 meest beloftevolle wetenschappers ter wereld aan deelnemen.

Uiteindelijk verdiende de Belg Tom Dendooven zijn plekje. "Dat is een hele eer. Ik zal een week lang presentaties mogen geven over mijn onderzoek waar ik in 2016 mijn thesis over maakte."

Dendooven zocht in zijn thesis naar een antwoord om de groei aan superbacteriën - ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie - een halt toe te roepen. "Door ons oeverloos gebruik van antibiotica hebben bacteriën een verdedigingsmechanisme opgebouwd tegen die geneesmiddelen."

Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn heel vatbaar. Dendooven klopte aan bij een natuurlijk vijand van bacteriën, een bacteriofaag of bacteriëneter. "Ik heb die onschadelijke minivirussen bestudeerd om te kijken hoe we superbacteriën kunnen hacken."