Direct naar artikelinhoud

Vakbonden blazen alle bruggen op

Het ACV en het ABVV hebben het ontwerpakkoord dat de sociale partners maandag afsloten, over onder meer de herinvoering van de proeftijd en de hervorming van het minimumloon voor jongeren, verbrijzeld. De werkgevers reageren verbolgen.

Het zit er bovenarms op tussen de sociale partners. Werkgevers en vakbonden kwamen maandagavond tot een ontwerpakkoord over enkele gevoelige dossiers zoals de jongerenlonen, de opzegtermijnen en de herinvoering van de proefperiode. Dat akkoord werd door de vakbonden nu eenzijdig afgevoerd, tot consternatie en woede bij de werkgevers.

Over de geplande verlaging van de minimumlonen van jonge werknemers kwamen de partners overeen om aan de regering te vragen om die maatregel te schrappen. In het begrotingsakkoord besliste de regering-Michel dat bedrijven een lager minimumloon kunnen uitbetalen aan wie jonger is dan 21 jaar. Bedoeling was om bedrijven sneller te doen overgaan tot het aanwerven van laagopgeleide jongeren.

Er was van meet af aan veel protest, waardoor premier Charles Michel (MR) genoopt werd tot een verduidelijking: enkel de brutolonen mochten dalen en de werknemers mochten netto geen verschil merken. Volgens de sociale partners is zo'n maatregel evenwel niet werkbaar.

De zogeheten proefperiode light, waardoor het voor bedrijven iets goedkoper wordt om werknemers tijdens de eerste twee maanden van een vast contract te ontslaan, kreeg eveneens groen licht op het overleg. Dat bleek evenwel een brug te ver voor de achterban van de bonden. Gina Heyrman van het ABVV: "We hadden afgesproken met de Groep van 10 dat we het voorstel met betrekking tot de opzeg, de proeftijd en de jongerentewerkstelling, aan de bestuursinstanties zouden voorleggen." Daar werd het akkoord afgeschoten, omdat er te weinig tegenprestaties zijn voorzien. Er is bijgevolg geen sprake van een akkoord, klinkt het.

Ook bij het ACV klonk een njet. "Wat er nu op tafel ligt, is niet voldoende voor ons", stelt woordvoerder David Vanbellinghen van het ACV. "Maar ik ben niet van plan de kroon van de onderhandelingen nu te ontbloten. Eind juni is er een nieuwe vergadering van de Groep van 10. We zullen dan wel zien," klinkt het.

'Doodsteek sociaal overleg'

Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, reageert verbolgen. "Het afschieten van het ontwerpakkoord komt de facto neer op het vernielen van het gehele interprofessioneel akkoord (IPA). Het is ongehoord dat de bonden manifest weigeren KMO-aandachtspunten uit het IPA uit te voeren waarover een akkoord werd onderhandeld en waar ze hun handtekening hebben onder gezet. Hiermee manifesteren de bonden zich als volstrekt onbetrouwbaar. Op deze manier is verder onderhandelen zinloos. Ik voel me in deze omstandigheden alvast door geen enkel van de gemaakte voorakkoorden meer gebonden. Dit is niet een brug, maar tien bruggen te ver."

Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) waarschuwt voor een invloed op de verdere uitvoering van het IPA. "De vakbonden stellen zich hier allesbehalve op als een correcte en betrouwbare onderhandelingspartner. We hebben er ons in het IPA samen toe geëngageerd om dit op interprofessioneel niveau te regelen. Nu trekt men zijn engagement in."

De werkgeversorganisatie is ook niet te spreken over de houding van de vakbonden aan de onderhandelingstafel. "Alle elementen en de evolutie in de besprekingen waren gekend, ook bij de achterban. Op het einde op de proppen komen met nieuwe eisen, is niet ernstig", klinkt het.

Van Eetvelt zegt dat de vakbonden hiermee zelf het sociaal overleg een doodsteek hebben gegeven. "Wat is de waarde nog van een handtekening." Hij wil dat de regering het afgesloten IPA alsnog zal uitvoeren.