Direct naar artikelinhoud

Paars middenveld zakt als pudding ineen

Een halfuur speelde Anderlecht Gent zoek, maar dan botste de paars-witte sneltrein frontaal op een muur. Vooral het middenveld liep schade op.

Een eerste test die moest uitwijzen hoever Anderlecht stond. Zo had Besnik Hasi de vroege topper tegen AA Gent aangekondigd. De coach van Anderlecht moet een halfuur op een wolk geleefd hebben, want met snelle combinaties en goede infiltraties plakte paars-wit de kampioen op de eigen speelhelft vast, met één goal van Sylla als (te) karig resultaat. Maar net zo goed moet Hasi daarna met een klap van zijn wolk gedonderd zijn.

"Dat eerste halfuur zag ik alles wat ik voor ogen had: controle, combinaties, tempo en kansen", zegt Hasi. "Daarna was ik veel minder tevreden. We wonnen geen duels meer, hadden de tweede bal niet en lieten veel te veel ruimte aan Gent."

Zo indrukwekkend als Anderlecht in de beginfase was, zo zorgwekkend was de manier waarop paars-wit die inspanningen bekocht. "Als je dit voetbal wilt brengen, moet je fysiek top zijn", weet Hasi. "En dat zijn we nog niet. Maar als je zo'n eerste halfuur speelt, moet je zorgen dat de match dood is."

Rust aan de bal

Verontrustend is dat het middenveld van Anderlecht na de rust helemaal wegzakte. In het eerste halfuur zagen we een gretige Dennis Praet en bezorgden Youri Tielemans en Steven Defour Gent flink wat kopzorgen met hun snelle passes en infiltraties. Na de rust bleef enkel Guillaume Gillet min of meer overeind als breker voor de defensie. Van Praet en Tielemans verwacht je dat ze rust aan de bal kunnen brengen, van een ervaren rot als Steven Defour verwacht je dat zo mogelijk nog meer. Niet alleen fysiek ging het paars-witte middenveld onderuit, ook voetballend was het nergens meer na rust.

"Omdat onze verdediging achteruit kroop, werden de ruimtes op het middenveld groter", geeft Hasi toe. "We konden het niet meer belopen." Of Hasi deze week op tafel gaat kloppen om er een balvaste speler als Mbark Boussoufa bij te krijgen? "Neen, volgende week komt Kara bij de selectie. Dan heb ik er met Dendoncker een middenvelder bij."