Direct naar artikelinhoud

Farmabedrijf zet regering voor blok

Voormalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft ongeziene toegevingen gedaan aan het omstreden farmabedrijf Alexion over het extreem dure medicijn Soliris. Dat blijkt uit het geheim contract tussen beiden, dat De Morgen in handen kreeg. De kans bestaat dat het contract de huidige regering parten zal spelen.

Het grote publiek leerde Soliris in 2013 kennen als het medicijn dat de toen 7-jarige Viktor moest redden. Het jongetje lijdt aan de zeldzame en dodelijke aandoening aHUS en kon enkel overleven met dat geneesmiddel. Het probleem: per maand kost zo'n behandeling 18.000 euro. Onbetaalbaar voor de ouders van Viktor.

Na moeizame onderhandelingen kon toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een akkoord bereiken met het farmabedrijf Alexion om tot een terugbetaling te komen. Wat ze precies hadden afgesproken, was geheim.

Uit het vertrouwelijke contract dat De Morgen nu in zijn bezit heeft, en waarvan de echtheid door verschillende bronnen is bevestigd, blijkt dat Onkelinx wel zeer verregaande toegevingen heeft gedaan. Zo staat er duidelijk dat de prijs van een ampul voor onbepaalde duur vastligt op 4.278,14 euro en dat "Soliris op geen enkel moment herzien kan worden".

Nergens wordt het bedrijf verplicht om extra onderzoek naar het medicijn te leveren of om zelf de werking van Soliris te evalueren. Wel krijgt de minister een korting van 5 procent en zijn de eerste twee ampullen voor elke nieuwe patiënt gratis. "Een peulschil", klinkt het bij farma-experts en insiders, die nauwelijks kunnen geloven dat een minister dit heeft ondertekend.

Hoewel het om grote sommen geld gaat, staan er nauwelijks bepalingen of verduidelijkingen in het document. Het is een luttel A4'tje, met bovenaan het logo van de Soliris-producent en de eerste regel 'Dear Minister Onkelinx'. Het document is duidelijk opgesteld door Alexion zelf, maar wel ondertekend door de PS-dame.

'Dit contract of niets'

Onkelinx zelf laat via haar woordvoerder weten dat het voor haar vooral belangrijk was dat de patiënten toegang kregen tot het dossier. "Het bedrijf was zeer duidelijk", legt een ex-medewerkster van haar uit. "Het was dit contract of niets." Ook andere bronnen bevestigen dit: "De werkwijze van Alexion tart alle verbeelding. Dit was pure chantage."

Alexion wil niet ingaan op de details van het contract. Ook huidig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onthoudt zich van commentaar. De kans is nochtans groot dat zij zich binnenkort zelf over het geneesmiddel moet buigen.

► FOCUS 12-13