Direct naar artikelinhoud

Broer van Dutroux-slachtoffer Eefje spreekt voor het eerst

Leendert Lambrecks was twaalf toen zijn zus Eefje verdween. Een jaar later werd ze teruggevonden, begraven in de tuin van Marc Dutroux. In een interview met HUMO spreekt hij voor het eerst.

"Vader Eefje dagvaardt kinderen Dutroux en Martin", klonk het vorige week in deze krant. Jean Lambrecks wil zo een deel van de erfenis van hun grootmoeder als schadevergoeding verkrijgen. Toen de moeder van Michelle Martin, de vrouw van Dutroux, stierf, verwierp Martin de nalatenschap. Daardoor ging de erfenis naar haar kinderen en konden de slachtoffers van Dutroux niet aan het geld. Lambrecks onderneemt nu gerechtelijke stappen in de hoop alsnog aanspraak te maken op een deel van de schadevergoeding.

Eefje Lambrecks (19) werd samen met haar vriendin An Marchal in de zomer van 1995 ontvoerd. Een jaar later werden hun lichamen teruggevonden in de tuin van Marc Dutroux. In de zomer van 1995 was Leendert Lambrecks, Eefjes broertje, een jongen van 12. In HUMO doet hij voor het eerst zijn verhaal. "Mijn hele jeugd, tot mijn 18de, is één grote waas. Ik ben niet kunnen opgroeien als een normale puber. Na de verdwijning van Eefje wist ik: het gewone leven is gedaan.

"Ik heb al die jaren als een zombie geleefd. Ik probeerde gewoon de dag door te komen." Wat hij zich wel nog herinnert, is de massale zoektocht naar zijn zus. Er is toen overal gezocht, tot in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje toe. "Ik ben nooit meegegaan - iets wat ik mezelf vandaag nog altijd verwijt. Maar voorts wil ik niet dat de ontvoering van mijn zus mijn leven domineert - dat heeft het vroeger gedaan, maar nu kan ik er anders tegenaan kijken, volwassener."

Zijn eerste gerechtelijke stappen dateren van februari 2013, toen Dutroux voor de strafuitvoeringsrechtbank verscheen nadat hij een enkelband had aangevraagd. "Toen pas begon het mij te dagen dat Dutroux op een dag weer gewoon over straat kan lopen. Daar heb ik het moeilijk mee. Net zoals ik het er moeilijk mee heb dat Michelle Martin voorwaardelijk vrij is. Het is niet omdat je plots het geloof vindt, dat je een brave mens wordt, hè. Voor mij is zij even schuldig."

Hij gelooft niet dat Dutroux ooit zal begrijpen wat hij heeft aangericht. "Of hij ooit wroeging zal hebben? Daar geloof ik niet in, nee. Dat is een geaardheid die je er nooit meer uit krijgt. Zulke mensen worden beter uit de maatschappij verwijderd."