Direct naar artikelinhoud

'Uber gebruikt gestolen technologie voor Google-auto's'

Waymo, Googles divisie voor zelfrijdende auto's, beschuldigt een ex-medewerker van de diefstal van bedrijfsgevoelige informatie. Die kwam volgens hen terecht bij Uber, dat de technologie zou gebuiken voor zelfrijdende vrachtwagens.

Anthony Levandowski heeft een maand voor hij ontslag nam bij Waymo 14.000 bestanden gekopieerd van een server, zo beweren ze bij het dochterbedrijf van Google. Daarmee zou hij vorig jaar een bedrijf hebben opgericht voor zelfrijdende vrachtwagens, Otto, dat enkele maanden later door Uber werd gekocht voor 642 miljoen euro.

Volgens Waymo heeft Levandowski de diefstal gepland. Het bedrijf heeft documenten online gezet met gedetailleerde beschuldigingen tegen de Uber-medewerker.

Waymo ontdekte de fraude naar eigen zeggen doordat een toeleverancier van zowel Waymo als Uber per ongeluk een attachment mailde naar Waymo waarin gedetailleerde informatie stond over het radarsysteem dat Uber gebruikt voor zijn autonome auto's. De werking van deze zogenoemde Lidar leek precies op het apparaat dat Waymo zelf heeft ontwikkeld.

Onderzoek

Daarop is Waymo een onderzoek begonnen en ontdekte dat Levandowski bijna 10 gigabyte gevoelige data had gekopieerd. Ook andere ex-werknemers van Waymo die daarna bij Otto zij begonnen, zouden bedrijfsgevoelige informatie, zoals leverancierslijsten, hebben gestolen.

Uber zegt de beschuldigingen serieus te nemen en heeft een onderzoek ingesteld.