Direct naar artikelinhoud

Komt Gent in vizier van drugsdealers?

Twee jaar na de Antwerpse 'war on drugs' gaat nu ook Brussel harder optreden tegen drugsdealers. Maar criminoloog Brice De Ruyver (UGent) waarschuwt voor een verschuiving van het probleem naar Gent en Luik.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) bindt de strijd aan met de dealers in zijn stad. Mayeur heeft de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene de opdracht gegeven om van drugspreventie een prioriteit te maken. Tot nu toe waren haar voornaamste aandachtspunten diefstal, overlast en verkeersveiligheid. Drugspreventie wordt daar nu aan toegevoegd. "De mensen hebben er genoeg van om dealers te zien op de hoek van hun straat", zegt Mayeur.

Twee jaar geleden ontketende de stad Antwerpen haar 'war on drugs'. Sinds 1 september 2013 zijn al honderden dealers van de straat geplukt. Het stadsbestuur nam die beslissing nadat de Nederlandse overheid haar drugsbeleid had aangescherpt, waardoor de Belgische gebruikers plotseling op hun eigen markt waren aangewezen.

"De voorbije jaren is veel trafiek verschoven van Nederland naar België. Die verschuiving is vooral voelbaar in onze steden, waar bestaande dealercircuits worden aangesproken om een deel van de markt over te nemen", zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent).

Geen enkele aanwijzing

De effecten van de drugsoorlog in Brussel zal dan ook in heel België voelbaar zijn. "Enerzijds krijg je een verplaatsing naar andere Brusselse wijken, maar anderzijds ook naar andere steden. De druk op Gent en Luik zal toenemen", voorspelt De Ruyver. Hij vergelijkt de situatie met het begin van de jaren 2000. Toen werden veel drugspanden en -runners aangestuurd door Marokkaans-Nederlandse criminele organisaties die illegalen in Spanje rekruteerden. "Zodra die panden werden opgerold, verschoof het probleem via de E17-route naar Gent en Kortrijk."

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) maakt zich weinig zorgen. "Ik ben blij dat Brussel eindelijk haar werk begint te doen, maar in Gent hebben we al lang een strenger drugsbeleid. Op dit moment heb ik geen enkele aanwijzing voor een nakende stijging van onze drugscriminaliteit."

Korpschef Filip Rasschaert erkent wel dat Gent de voorbije jaren een lichte stijging van het aantal Nederlandse dealers heeft gezien, maar tegelijk bleef de voorspelde toestroom uit. "Daarvoor is de afstand te groot. Dealers zijn geen rondtrekkende bendes, ze hebben hun eigen afzetmarkt", legt Rasschaert uit.

Lokale aangelegenheid

Feit is dat de aanpak van drugscriminaliteit in België een hoofdzakelijk lokale aangelegenheid is. "Er bestaat uiteraard een federaal plan voor de aanpak van drugshandel, maar dat geldt enkel voor de import, de export en de 'groothandelaars'. De verkoop op de straathoek - het meest zichtbare element van de drugsmarkt - is een materie voor de lokale politie", stelt De Ruyver.

Het is een systeem waarin elke lokale politiezone haar werk opknapt, maar het probleem ook constant verschuift. "Dat is nu eenmaal eigen aan onze aanpak", zegt De Ruyver, die geen ander systeem mogelijk acht. "Er zit voor steden niets anders op dan altijd alert te blijven. De drugsmarkt zal nooit verdwijnen. Daarvoor is er te veel geld mee gemoeid."

►10