Direct naar artikelinhoud

Dr. Oetker geeft door nazi's geroofde Van Dyck terug

Dr. Oetker, het Duitse diepvriespizzabedrijf, geeft een schilderij van Anthony Van Dyck terug aan de rechtmatige eigenaars. Het doet dat nu uit onderzoek blijkt dat het werk destijds door de nazi's werd geroofd.

Het schilderij in kwestie, Portret van Adriaen Moens, werd in 1628 geschilderd. Het werk behoorde tot de collectie van de Joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker, die begin vorige eeuw in Amsterdam een kunsthandel runde. In 1940 kwam hij om het leven toen hij op de vlucht was voor de nazi's. Zijn collectie kwam in Duitse handen en het schilderij van Van Dyck werd, samen met nog een aantal andere werken, voor amper 2 miljoen gulden gekocht door rijksmaarschalk Hermann Göring.

Na de oorlog kwam het schilderij terug naar de Nederlandse staat, die het in 1956 verkocht aan Rudolf August Oetker, de eigenaar en CEO van Dr. Oetker die in 2007 overleed. Sinds vorig jaar wordt de uitgebreide kunstcollectie van het bedrijf aan een onderzoek onderworpen om na te gaan of en hoeveel roofkunst er tussen zit.

Kunstschaatser

De Van Dyck komt nu in handen van Marei von Saher, een voormalig kunstschaatser van Duitse komaf en de schoondochter van Jacques Goudstikker. Zij probeert al jaren de kunstcollectie van haar schoonvader opnieuw samen te stellen. Met succes: in 2006, bijvoorbeeld, slaagde ze er in 202 werken terug te krijgen die, nadat ze tijdens de oorlog door de Duitsers werden geroofd, tot de collectie van de Nederlandse staat behoorden.

Het schilderij van Van Dyck is niet het eerste werk dat door Dr. Oetker aan de rechtmatige eigenaars wordt terugbezorgd. Eerder deze maand gaf het bedrijf ook al een schilderij van Hans Thoma terug aan de erfgenamen van Hedwig Ullman, een Joodse kunsthandelaar die tijdens het nazibewind Duitsland was ontvlucht.