Direct naar artikelinhoud

Van Snick in tranen na vroege exit in Rio

'Vier jaar heb ik er alles voor gedaan, en voor wat?' Van olympisch brons in Londen naar een roemloze exit in Rio: judoka Charline Van Snick was er helemaal kapot van.

Charline Van Snick (25) wandelde na haar uitschakeling zaterdag recht naar de kleedkamer. Zonder omkijken. De pers? Voor later. Nu wilde ze zich afzonderen. Nadenken over wat er fout was gegaan. Na een uur wachten was er nog altijd geen spoor van de Luikse, tot ze in de tribune naast haar ouders opdook. Haar groene ogen tranerig, elke vraag beantwoordde ze met een radeloze blik. "Dit is het einde van mijn droom, de grootste ontgoocheling uit mijn carrière." Na nog geen vier minuten onderbrak ze snikkend het interview.

De 25-jarige judoka wist ook écht niet hoe ze haar nederlaag in de tweede ronde tegen Sarah Menezes, vijfde in de wereld, moest uitleggen. Haar vriend Anthony Cueillette had zijn mening wel snel klaar. Toen Van Snick zich naast de tatami zette, de handen in het haar, kon hij zich niet houden: "Charline, je hebt je laten doen." Van Snick beet terug: "Tu rigoles ou quoi? Meen je dat nu?"

Even later was het stel alweer verzoend. Dat bleek nodig, want Van Snick was volledig het noorden kwijt. "Misschien is het wel waar. Ik had een tikkeltje agressiever kunnen zijn. Menezes was sneller dan ik om te reageren." Weer nam de tristesse het over. "Ik heb nood aan vakantie. Na vier waanzinnige jaren moet ik even tot rust komen."

Van Snick staat voor een dilemma. In Europa domineert ze haar gewichtsklasse, maar Cédric Taymans, directeur van de Waalse judoliga, merkte terecht op dat de categorie tot 48 kilo vooral mondiaal getint is. "Hoeveel medailles heeft Charline al gewonnen op de Spelen en op WK's? Brons in Londen, meer niet (ze pakte ook WK-brons in 2013, maar die titel raakte ze door haar positieve test op cocaïne kwijt, VH). Het lijkt me onvermijdelijk dat Charline naar de categorie tot 52 kilo moet omschakelen. Ze kan misschien nog wel één of twee jaar zo'n streng regime aanhouden, maar nog eens vier jaar? Dat lijkt me onmogelijk."

Streng dieet

Het afvallen om haar competitiegewicht te halen, is telkens weer een martelgang voor Van Snick. Ze teistert er haar lichaam zo hard mee dat ze het aantal competities moet beperken. Wat dan weer als nadeel heeft dat haar ranking eronder lijdt - minder toernooien betekent minder punten. Welke gevolgen dát heeft, bleek hier op de Spelen: Van Snick was geen reekshoofd. Had ze dat beschermd statuut wel gekregen, dan zou ze beslist verder zijn geraakt, want de Luikse maakte geen slechte indruk.

Taymans knikt: "Hoe ze de vloer aanveegde met Ungureanu in haar eerste kamp, dat heb ik haar nooit eerder zien doen. Pech dat ze Menezes lootte, want dat zijn twee judoka's die het podium waard zijn. Dit kost haar een medaille."

Op Tokio 2020 zal Van Snick 29 zijn. Niet te oud voor een olympisch plak, leren de statistieken, al halen de meeste judoka's toch het olympisch podium rond hun 25. Taymans: "Als Charline het in een andere gewichtsklasse wil proberen, dan zal ze toch vooral aan haar techniek moeten werken. Bij de -48 is ze nu fysiek wel heel sterk, bij de -52 zal dat niet het geval zijn."