Direct naar artikelinhoud

Martínez zet Nainggolan op strafbank

Woensdag oefenen de Rode Duivels tegen Nederland, volgende week zondag is het voor het echt tegen Estland. Martínez rekent daarvoor verrassend op Cavanda, Foket en de terugkerende Kompany. Nainggolan en Lombaerts hebben het voorlopig verkorven bij de bondscoach.

Strak in het pak, altijd even vriendelijk, oprechte glimlach. Roberto Martínez is every inch a gentleman. Maar vergis u niet. De bondscoach laat niet over zich heen lopen.

Toen Martínez daags na de desastreus verlopen interland tegen Spanje zijn internationals de middag vrijgaf en ze pas de volgende ochtend weer in het hotel verwachtte, ging Radja Nainggolan (28) diezelfde avond de bloemetjes buiten zetten in nachtclub The Villa in Antwerpen, vier dagen voor de wedstrijd in Cyprus. Ook de bondscoach wist ervan, maar omdat het uur van huiswaarts keren van Nainggolan verschilde naargelang de bron - het schommelde van middernacht tot 6 uur in de ochtend - liet Martínez het maar zo.

Minder gelukkig was de bondscoach met het incident van vorige maand, toen Nainggolan afhaakte voor de interlands tegen Bosnië en Gibraltar met een kuitblessure, maar uitgerekend op de avond van de wedstrijd tegen Bosnië in Rome doodleuk tachtig minuten meedeed in een oefenpotje met de beloften van AS Roma. De bondscoach leefde in de waan dat Nainggolan revalideerde.

Martínez wilde gistermiddag de afwezigheid van Nainggolan eerst nog uitleggen met een dooddoener: "Ik geef Radja de kans om weer 100 procent fit te zijn." Maar toen hij merkte dat de verzamelde pers vreemd opkeek - Nainggolan deed donderdag met Roma nog negentig minuten mee tegen Austria Wien -, liet hij zich ontvallen: "Deze selectie komt te vroeg na wat er is gebeurd de vorige keer." Say no more.

Radja Nainggolan is niet het toonbeeld van de professionele voetballer die Roberto Martínez voor ogen heeft. Zo stuit het rookgedrag van de middenvelder op onbegrip bij de bondscoach.

Nainggolan hoeft nog niet te vrezen voor zijn plaats in de selectie van de Rode Duivels. "In maart zien we wel weer", zei Martínez, die de speler per telefoon persoonlijk op de hoogte bracht. Maar veel krediet heeft 'Ninja' niet meer. Met Defour en Tielemans heeft de bondscoach bovendien alternatieven achter de hand - in Sven Kums ziet de bondscoach het blijkbaar niet. "Ik ben onder de indruk hoe volwassen Tielemans de voorbije vier weken speelde, in moeilijke omstandigheden."

Steven Defour is zelfs opgeroepen, hoewel hij op 16 oktober geblesseerd uitviel met Burnley en daarna niet meer speelde.

Don't mess with Mister Nice Guy.

Prins Kompany is terug

Nog een slachtoffer in deze selectie: Nicolas Lombaerts (31). Al is dat veel minder een verrassing. Lombaerts zat zowel tegen Spanje als tegen Cyprus overbodig in de tribune.

De verdediger van Zenit was voor het EK bijzonder ontgoocheld in Marc Wilmots, maar Lombaerts besloot om door te gaan als international. Enerzijds omdat een nieuwe bondscoach werd aangesteld, anderzijds omdat hij er in 2018 nog eens graag bij wil zijn in 'zijn' Rusland.

Die deur is weliswaar niet dicht, maar het is duidelijk dat Lombaerts niet in de bovenste schuif ligt bij Martínez. "Met Ciman, Vertonghen en Kompany beschik ik al over voldoende ervaring", sprak de bondscoach. "Ik blijf Nicolas volgen, want hij kan gerust nog een grote rol vervullen in mijn plannen. Ik weet wat ik heb aan Lombaerts. Eens ik hem oproep, zal het zijn om te spelen."

Ah, de naam is gevallen: Vincent Kompany. De prins is terug. Na méér dan een jaar afwezigheid bij de Rode Duivels. Zijn laatste interland dateert van 13 oktober 2015 tegen Israël.

Roberto Martínez gaf een omstandige uitleg: "Morgen speelt Manchester City tegen Middlesbrough. We zullen zien hoeveel minuten Kompany speelt. Op basis daarvan zullen de medische staf van de nationale ploeg en die van Manchester City overleg plegen over het programma dat Vincent bij ons zal volgen. Het lijkt me logisch dat hij niet in beide interlands negentig minuten kan spelen. Zijn ervaring is van onschatbare waarde voor ons, en het zou goed zijn mocht Vincent bijvoorbeeld tegen Nederland de minder ervaren jongens bij de hand kunnen nemen."

Martínez wilde niet bevestigen dat Kompany straks zijn aanvoerdersband zomaar terugkrijgt, integendeel. "Ik ben tevreden over de manier waarop Eden de voorbije interlands de ploeg heeft geleid."

Het is maar de vraag hoe de kleedkamer zal reageren op de terugkeer van Vincent Kompany. Love don't come easy, but it's a game of give and take. Is de defensie van de nationale ploeg dan zo rijk om Kompany niet met open armen te ontvangen? We hebben hem gemist op het EK, tegen Italië en Wales om maar die twee voorbeelden te noemen. Anderzijds, als Kompany denkt dat zijn imago opnieuw centraal moet staan, zal hij snel op zijn plaats worden gezet, zo zei een bondsfunctionaris. De Prins zal zich bescheiden moeten opstellen. Kan hij dat?

Kompany en Martínez hadden in Manchester alvast een goed en open gesprek, waar alles, naar verluidt "heel duidelijk" is gesteld.

De bondscoach presenteerde gistermiddag voorts nog twee opvallende namen. Luis Pedro Cavanda, die in november 2015 door de mand viel in de oefenwedstrijd tegen Italië. "Ik vind hem één tegen één sterk, waardoor hij op beide flanken uit de voeten kan", stelde Martínez. De tweede is nieuwkomer Thomas Foket, in wie de bondscoach een goed alternatief ziet voor Thomas Meunier. Trial by error, heet zoiets.

Experimenteren tegen Nederland

"Ik was onder de indruk van de prestatie van Foket donderdagavond tegen Donetsk. Ik weet wel dat hij dit seizoen misschien niet zijn allerbeste niveau haalt, maar hij heeft genoeg ervaring en volgens mij kan het beste bovenkomen in die jongen eenmaal hij een nieuwe uitdaging zoals de nationale ploeg vindt. Bij AA Gent voetbalt hij bovendien in een interessant systeem dat aansluit bij onze manier van voetballen. Tegen Nederland kan ik zien tot wat Foket in staat is."

De bondscoach is hoorbaar van plan om met een experimenteel elftal te starten in de Amsterdam Arena. Is mister Martínez zich wel bewust van de gevoelige aard van een derby Holland-België? "Don't worry, I know, we want to win."

Een glimlach volgde. Mister Nice Guy.