Direct naar artikelinhoud

In beste restaurant betaal je voor je eet

In Eleven Madison Park in New York, het 'beste restaurant ter wereld', kun je enkel een tafel reserveren als je vooraf betaalt. Maar wat er precies op tafel komt, blijft voor de gasten een verrassing.

Het Amerikaanse restaurant staat op de eerste plaats in de top honderd van World's Best Restaurants. Het toprestaurant van de Zwitserse chef Daniel Humm en zaalverantwoordelijke Will Guidara steekt het Italiaanse Osteria Francescana en het Spaanse El Celler de Can Roca voorbij.

De restaurantenlijst wordt samengesteld door 1.100 koks en recensenten van over de hele wereld. Voor het eerst in elf jaar prijkt een Amerikaans restaurant bovenaan. De relatie van Eleven Madison Park met het getal elf stopt daar niet. Zo heeft het toprestaurant op 11 november 2011 ook al een derde Michelinster binnengehaald.

"De zaak wordt erg professioneel gerund in een prachtig gebouw. De zaal is enorm, met hoge plafonds", zegt Michael Simon van het culinaire blad Misset Horeca na zijn bezoek aan het New Yorkse restaurant vorig jaar. "Op een woensdagmiddag was niet minder dan vijftig man er de avondservice aan het voorbereiden. Om vijf uur gingen ze samen staan om elkaar een peptalk te geven. Zoals sportmensen ook doen voor een wedstrijd."

Stormloop

Bellen naar Eleven Madison Park om een tafeltje te bespreken, heeft geen zin. Alles verloopt via het boekingssysteem Tock. Dat systeem biedt tafels aan zoals tickets voor een Broadway-show. De zaal biedt plaats aan tachtig personen. Nu het restaurant bekroond is, wordt een stormloop verwacht. Daarom werden het aantal slots uitgebreid en kan nu ook worden gereserveerd voor half zes en tien uur 's avonds. Maar verwacht niet op voorhand te weten wat je zult eten. De enige zekerheid over je bezoek is dat het drie uur zal duren. De website spreekt van een "retrospectief elfgangenmenu met de elf belangrijkste gerechten van de voorbije elf jaar". Alle elf goed dus.

Eleven Madison Park doet niet aan gekke dingen of moleculair gegoochel in de keuken. De zaak staat bekend om zijn geroosterde eend met honing en lavendel. "Op de website staat duidelijk vermeld dat fooien niet nodig zijn en ook niet worden aanvaard. Dat is zeer on-Amerikaans. Naar het schijnt is dat zo omdat het personeel goed betaald wordt en geen fooi nodig heeft", zegt Simon.

Volgens hem zijn er - naast de uitstekende service en keuken - nog twee redenen voor de eerste plaats van Eleven Madison Park. "Ik ken niet veel gastheren die zo sympathiek zijn als Daniel en Will. Ze maken een complete beleving van het restaurantbezoek. Daniel bereidt de beste gerechten en Will zorgt dat die met de nodige flair worden opgediend. Hij is een grote fan van table side service: hij snijdt graag vlees aan tafel en maakt liefst zijn sauzen af voor de ogen van de gasten." Tot voor kort deden de obers ook kaarttrucs aan tafel. Dat showelement hebben de uitbaters geschrapt.

Een tafeltje voor twee kost 880 euro, wijnen inclusief. Wie in Eleven Madison Park wil eten, moet even op zijn honger blijven zitten. Er is pas een tafel vrij op 2 mei om 10 uur 's avonds.