Direct naar artikelinhoud

Huiszoekingsbevel nodig bij inval sans-papiers

De politie mag binnenkort niet meer zomaar binnenvallen bij mensen zonder papieren. Voortaan zal een huiszoekingsbevel altijd nodig zijn. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri, die de kwestie vorig jaar aankaartte, haalt daarmee haar slag thuis tegen N-VA-minister Jan Jambon.

Wanneer de politie vandaag mensen wil oppakken die hier illegaal verblijven, gebeurt dat soms zonder huiszoekingsbevel. Binnen de regering ontstond vorig jaar onenigheid over de vraag of die praktijk wettelijk was of niet. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de politiediensten, kon dat wel degelijk. Hij baseerde zich op een betrapping op heterdaad, waarvoor geen rechterlijke machtiging nodig is. Volgens Jambon vormde het illegaal verblijf "een voortdurend misdrijf".

Geen vodje papier

Maar zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) was het daar niet mee eens. De onschendbaarheid van de woning is in de grondwet ingeschreven. "Die grondwet is geen vodje papier", klonk het toen. Volgens hem is de heterdaadprocedure niet automatisch van toepassing en is er toestemming van de bewoner of een rechterlijk bevel nodig.

De regering werkt nu effectief aan een oplossing, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanrji. Minister Geens deed een voorstel dat besproken werd met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Voortaan zal een woning binnenvallen enkel kunnen met een bevel van een onderzoeksrechter. "Iedereen moet de wet naleven. Ook de overheid", zegt Lanrji. "Wij staan voor een effectief en efficiënt terugkeerbeleid. Maar dat moet wel gebeuren met respect van de fundamentele rechtsregels."

Binnenvallen in de woning mag bovendien alleen nog als laatste stap in de verwijderingsprocedure en wanneer een vrijwillige en begeleide uitzetting geen resultaat heeft opgeleverd. De rechter zal beslissen of aan die voorwaarden is voldaan. "Wij geven geen vrijbrief voor razzia's", maakt Lanjri zich nog sterk. "De woning betreden dient enkel en alleen om mensen zonder papieren op te pakken, en niemand anders."