Direct naar artikelinhoud

Dichter en Nobelprijs-kandidaat Yves Bonnefoy (93) overleden

De Franse dichter Yves Bonnefoy, veelvuldig genoemd als kandidaat-Nobelprijswinnaar Literatuur, is het voorbije weekend op 93-jarige leeftijd in Parijs overleden. Zijn vermaardheid was groot, zeker toen zijn bundel Les planches courbes (De kromme planken, 2001) op de Franse middelbare scholen op de leeslijst belandde, wat een nog levende dichter nooit eerder was overkomen.

Bonnefoy werd geboren in 1923 in Tours. Hij studeerde wiskunde en filosofie, maakte naam als literair onderzoeker en kunsthistoricus en ging later doceren aan het vermaarde Collège de France. Hij debuteerde in 1953 met Du mouvement et de l'immobilité de Douve (1953) en vertaalde werken van Shakespeare. Hij was tevens een gepassioneerd essayist en ook een tijdlang werkzaam als uitgever bij Flammarion.

Lauwerkransen vielen hem regelmatig toe, waaronder de Prix International Pier Paolo Pasolini of de Franz Kafka Preis voor zijn gehele oeuvre, net als eredoctoraten aan onder meer de universiteiten van Neuchâtel, Chicago, Trinity College in Dublin, Rome, Oxford en Siena. In 1984 werd hij door minister Jack Lang benoemd tot commandeur de l'ordre des Arts et des Lettres.

In 2014 verscheen bij het Gentse Poëziecentrum Wat in de schaduw bleef, vertaald door Jan H. Mysjkin.

'The Guardian' zingt de lof van 'Oorlog en terpentijn'

Ook de Britse krant The Guardian zwicht nu voor de roman Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en spaart daarbij de superlatieven niet. Recensent Neel Mukherjee vergelijkt de Engelse vertaling War and Turpentine met het werk van W.G. Sebald.

"Het is het verbluffende resultaat van Hertmans' bewerking van de dagboeken van zijn grootvader. Het boek bevindt zich op het kruispunt van roman, autobiografie, biografie en geschiedenis, met essays, meditaties en beelden. Het reikt ernaar om sebaldiaans te worden genoemd en verdient het epitheton 'vurig'."

Volgens Mukherjee bezit War and Turpentine overigens alle kenmerken van een toekomstige klassieker.

Britten rouwen om dood dichter Geoffrey Hill (84)

De Engelse dichter Geoffrey Hill is vorige week op 84-jarige leeftijd overleden. Volgens voormalig 'Dichter des Vaderlands' Andrew Motion was "Geoffrey Hill een van de grootste Engelstalige dichters van de afgelopen zeventig jaar, en misschien wel de grootste van allemaal."

Hill werd meermaals bekroond voor zijn poëzie en was ook een geprezen essayist. Kritiek dat zijn werk vaak moeilijk te begrijpen was, wees hij van de hand. "In mijn ogen is moeilijke poëzie het meest democratisch, omdat je je lezers de eer aandoet ervan uit te gaan dat zij intelligente wezens zijn. Zoveel populistische poëzie van vandaag de dag behandelt mensen alsof zij dom zijn", zei hij in 2002 in een interview met The Guardian.

TELEX

► Zestien Nederlandstalige natuurboeken staan op de longlist voor de Jan Wolkers Prijs 2016. De prijs is vernoemd naar het werk van schrijver Jan Wolkers, die bekend stond om zijn verwijzingen naar de natuur in zijn boeken en beeldende kunst.

Onder de kanshebbers zijn ook een aantal Vlaamse auteurs zoals Matthias DePoorter (Vliegwerk), Dirk Drau-lans (In de Putten) en Chris de Stoop (Dit is mijn hof). Op zondag 21 augustus wordt bekend welke vijf boeken op de shortlist belanden; de uitreiking is op zondag 16 oktober. De winnaar krijgt een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening door Siegfried Woldhek.

► Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden. "Normaal vraag ik altijd bedenktijd als er zo'n verzoek binnenkomt", zegt Van der Heijden. "Nu wist ik meteen dat ik het wilde doen. Tot mijn vreugde komt het er toch nog van."

Het Groot Dictee vindt plaats op 17 december 2016.

► Het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child, dat vanaf 30 juli te zien is in het Palace Theatre in Londen, is al tot en met mei 2017 uitverkocht. Het script van de voorstelling is in samenwerking met toneelauteurs Jack Thorne en John Tiffany van de hand van J.K. Rowling. Het stuk vertelt het verhaal van de volwassen tovenaar Harry. Enkele scènes zijn al uitgelekt: zo zouden er rond- vliegende, sprekende boeken zijn en ook enkele lugubere scènes, waarbij koude lucht de zaal wordt ingeblazen.

► De Nederlandse uitgeverij Das Mag ging een half jaar geleden van start. Ze beloofde haar schrijvers hogere royalty's én een betere verkoop. De vijf titels die ze uitbrachten, waren inmiddels goed voor 150.000 verkochte exemplaren. Eind augustus komt hun zesde titel eraan: Anna in kaart gebracht van het Tsjechische wonderkind Marek Šindelka. Het boek is geen klassieke roman, geen verhalenbundel, maar 'een fascinerende mozaïekvertelling'.

► Op 15 september verschijnt de nieuwe roman van Peter Terrin bij uitgeverij De Bezige Bij. Yucca speelt in de woelige jaren 80, tegen de achtergrond van de terreuraanvallen van De Bende van Nijvel. Is een man nog een vader als zijn kind niet meer leeft? Dat vraagt Viktor zich af wanneer hij vrijkomt na elf jaar gevangenis. De wereld die hem ooit heeft veroordeeld voor de dood van zijn kind, herkent hij nauwelijks. Op zoek naar wie hij is, ontmoet hij de Gier, een oude kennis uit het misdaadmilieu.