Direct naar artikelinhoud

Jong leren jongleren

Sommigen vinden het bijna onaards, dat mensen zoals mijn ouders en mijn zus al jaren bij hun jeugdlief zijn en daar veel levensvreugde uit putten.

Oké, ik vind dat soms ook. Het zijn net topkoks die barsten van het natuurtalent en een geheim liefdesrecept beheersen waarbij mijn geklungel om nog maar een simpel ei te bakken echt wel, euh, geklungel lijkt.

Wie het amoureuze leven als een glibberig pad vol boobytraps ervaart, besluit dan al snel: "Je leert jezelf het best kennen als je verschillende relaties hebt" en "Jeugdliefde verstikt en je groeit onvermijdelijk uit elkaar".

Maar dat is onzin. Ik zie al mijn hele leven van dichtbij voorbeelden van het tegendeel.

Ja, velen groeien uit elkaar en er staat geen gelijkheidsteken tussen liefdesgeluk en de lengte van een relatie.

Tienerliefjes die uit vrije wil en blijgezind bij elkaar blijven, niet onder druk van sociale codes zoals vroeger, zijn echter geen fantasiefiguren. Ze bestaan - ook al komt het fenomeen enigszins onder druk te staan door de oprukkende 'seriële monogamie'. Tienerliefdes illustreren live en dagelijks wat de kern van geslaagde liefde is: jongleren tussen afstand en nabijheid, tussen wat bekend en onbekend is. Een combinatie vinden tussen enerzijds dat wat vertrouwd en herkenbaar is, veilig als familie, zoals je tienerlief dat als een broer of zus is, en anderzijds dat wat anders is, onbekend en dus spannend, zoals de volwassene tot wie die tiener uitgroeit en die je nog niet kende.

Ook melden deze koppels dat er helemaal geen geheim recept bestaat. "Humor, verdraagzaamheid en vooral toeval en geluk", zeggen ze desgevraagd zelf lichtelijk verbaasd (p. 16-19).

Minder fortuinlijke 'klungelaars' kunnen dus een verwoede, pijnlijke en soms zelfs dure zoektocht naar ingewikkelde liefdesformules of grote mankementen bij zichzelf staken. Liefde overkómt je ook.

En vooral: dit zijn de mensen die, gewoon doordat ze bestaan, de steeds luider klinkende boodschap ontkrachten dat de romantische, duurzame liefde niet bestaat of haar beste tijd heeft gehad. 'Fake news', zo weten deze high school sweethearts.

Dat ze dat nog lang mogen laten zien.

Barbara Debusschere,

journalist