Direct naar artikelinhoud

Etixx-manager Lefevere boos: 'We deden zowat alles fout'

De barometer van Marcel Kittel stond op onweer na zijn tweede spurtnederlaag in drie dagen. Teambaas Patrick Lefevere baalt ook: 'De superploeg van de Giro? Die zie ik niet.'

Een geeuwrit. Ruim 200 kilometer slenteren achter twee Franse haantjes. Dat hakt er natuurlijk niet in. Gevolg: één frisse, razende bende in de straten van Angers waarbij de pure snelheid en vinnigheid van Cavendish het bijna altijd halen van de krachtmens Kittel. Lefevere: "Cavendish kwam heel laat. Dat kan hij zich veroorloven. Hij heeft die kattensprong in zich."

Timing was het codewoord, maar Kittel en co. kregen de kluis niet gekraakt. "We deden zowat alles fout", zag Lefevere. "Vooral de slotfase was ronduit dramatisch. Richeze, met Sabatini en Kittel in het wiel, ging al op twee kilometer van de streep vol op kop rijden. Ik wist niet waar ik het had. Wat ik geroepen heb in de bus? Ik weet het niet meer, maar het waren geen lieve dingen. Dit redden ze niet, wist ik."

Kittel en co. redden het inderdaad niet. Lefevere keek lijdzaam toe. "De blinde automatismen die in de Giro tot een dubbele ritzege leidden, zijn verdwenen. Misschien zijn ze te nerveus."

Ook Kittel kookte, diep vanbinnen. Met hangende mondhoeken en verzegelde lippen reed hij met de fiets richting hotel in Trélazé, een buitenwijk van Angers. "Logische reactie", vond Lefevere. "Marcel komt naar de Tour om ritten te winnen en de gele trui te pakken. En dan lukt het twee keer niet. Hij is zeer aangeslagen. Maar laten we geen vroegtijdige conclusies trekken. Ongetwijfeld dienen er zich nog kansen aan. In rit 4 gaan we er opnieuw voor. Hoewel, Limoges schijnt nog een lastige aankomst te zijn."