Direct naar artikelinhoud

Rutten wil voor de zomer een economisch groeipact

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat de federale regering nog voor de zomer een economisch groeipact uitwerkt. Daarin moet er werk worden gemaakt van een flexibele arbeidsmarkt en een hervorming van de vennootschapsbelasting.

"Stap over uw ego's en maak werk van een beleid", zo riep zakenman Wouter Torfs gisteren op in deze krant. Ook Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, haalde in de studio van Terzake uit naar de stilstand van het regeringsbeleid. "Deze regering was sterk begonnen. De taxshift is doorgevoerd en er was de indexsprong. Dat waren goede maatregelen die ook hun effect hadden", zo erkende hij. "Maar we zien nu dat de regering volledig is stilgevallen."

De voorbije dagen haalden werkgeversorganisaties al uit naar het gekibbel in de regering. Dat N-VA en CD&V niet meer door één deur kunnen, is stilaan problematisch. Volgens de VOKA-topman moet de regering dringend werk maken van een oplossing voor het dossier van de geluidshinder rond Brussels Airport, moet er iets gedaan worden aan de stijgende energieprijzen en moet de vennootschapsbelasting omlaag. "Er moet nu iets gebeuren. It's now or never."

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, die ook in de studio zat, erkende dat de vete tussen CD&V en N-VA haar tol begint te eisen. "Die frustratie duikt niet alleen op bij werkgevers, maar ook binnen mijn partij", zei de liberale. Zij roept haar coalitiepartners op om weer aan het werk te gaan en de "vuile tackles" te laten voor wat ze zijn. "De kern van deze regering is het sociaal-economische project. Voor Open Vld en MR is dat nog steeds de prioriteit."

Nog voor de zomer moet er een economisch groeipact op tafel komen. Dat pact moet niet alleen fiscale ingrepen bevatten, zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting, maar ook arbeidsmarktmaatregelen. Dat laatste ziet Rutten vrij breed. Ze vernoemt onder meer de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de verlaging van de loonkosten voor werkgevers, het verhogen van het netto-inkomen voor werknemers en de afschaffing van de maaltijdcheques.

Of de oproep van Rutten veel zal uithalen, valt nog te bekijken. Voorlopig staan N-VA en CD&V nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Hamvraag is misschien niet of er nog een grote hervorming komt voor de zomer, maar wel of er überhaupt nog een komt. Premier Charles Michel (MR), die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, heeft al meermaals laten verstaan dat hij zich niet laat opjagen.