Direct naar artikelinhoud

'Dokters staan versteld van mijn genezing'

Vandaag start het Waalse wielerseizoen met de GP Samyn, een miniversie van Parijs-Roubaix. Kris Boeckmans (29), de winnaar van vorig jaar, is er niet bij. Een gruwelijke val op 29 augustus in de Vuelta kostte hem ei zo na het leven. Gelukkig krabbelt de sprinter stilaan recht.

"Wanneer ik de competitie hervat? Dat heb ik het voorbije weekend gedaan", glimlacht Kris Boeckmans mysterieus. "Je kent toch de bende van Den Haas? Wel, het voorbije weekend bepaalde ik al mee het koersverloop met de mannen. Ik rijd ze nog niet van het kastje naar de muur, maar het zit goed." Ter info: de bende van Den Haas is een bonte mengeling van profs en wielertoeristen die dagelijks een trip van om en bij de 70 kilometer in het Antwerpse afmalen. En op zaterdag en zondag is het koers. Echt koers.

Je merkt de fonkeling in Boeckmans' ogen als hij erover praat. "Meer zelfs, zaterdag heb ik achteraf nog meer dan 100 kilometer bijgetraind. Daardoor vreesde ik zondag geen poot vooruit te geraken, maar ik speelde opnieuw met de pedalen. Dit was mijn openingsweekend."

Aan alles wat hij vertelt, merk je hoe hongerig Boeckmans is naar die eerste competitiekilometers. Ongeveer een halfjaar vroeger dan oorspronkelijk voorzien. "Het BK (eind juni, DNR) zou te vroeg komen, luidde de eerste prognose van de dokters. Zelf dacht ik er snel anders over. Ik krijg wellicht gelijk. Binnen een tweetal weken hervat ik. Zowel mijn waarden tijdens een test op stage in Calpe als de inspanningstest die ik vrijdag aflegde, zijn bevredigend. Ik liet waarden noteren waarmee ik nu al Nokere Koerse zou kunnen uitrijden. En als ik mijn sprintwaarden haal die ik nu na vier uur trainen haal, zou ik zelfs al goed zijn voor een toptienplaats. Ik weet, het zijn maar cijfertjes, maar toch."

Mentale tests

Rest Boeckmans nog één voorwaarde: slagen in de psychologische tests. Nathan Kahan, de mental coach van Lotto-Soudal, moet eind deze week voor de verlossing zorgen. "Van vrijdag tot zondag vergezel ik de ploegmaats die de Driedaagse van West-Vlaanderen rijden. Niet om te koersen, wel om te trainen. Een ministage, waar ik kan rekenen op de dokter, kinesist en mecaniciens van de ploeg. Daarnaast word ik onderworpen aan enkele mentale tests. Zowel mijn team als ikzelf willen weten hoe ik reageer op bepaalde situaties, om te vermijden dat ik in wedstrijdsituaties plots mentaal zou blokkeren. Ik ga die tests probleemloos doorstaan, dat ondervond ik de voorbije dagen al op training."

Als Boeckmans binnen twee weken effectief in competitie komt, is dat op zich al een bijzonder straffe prestatie. "Toen ik uit mijn coma ontwaakte, woog ik nog amper 60 kilogram. Vel over been. Ik had een rustpols van 80 slagen per minuut. Amper twee maand geleden had ik een vetpercentage van bijna 15 procent. Dokters staan versteld van mijn genezingsproces. Ik weeg ondertussen 78 kilogram en mijn rustpols is opnieuw 35. Mijn vetpercentage bedraagt 12 procent. Vooral aan dat laatste moet nog gewerkt worden, maar ik mag niets forceren."

Boeckmans zal blij zijn als hij straks weer een wedstrijd kan beëindigen. "Daarna bekijken we het van week tot week, zoals ik al een paar maanden doe. Weet je, eind september had ik wel duizend vragen. Een voor een worden ze beantwoord. Voorlopig allemaal positief. Op één heb ik echter nooit een antwoord gekregen: wat ga ik doen mocht ik geen profrenner meer zijn? Gelukkig doet die vraag er ondertussen niet meer toe. Ik ben nog niet klaar met het wielrennen. Het is mijn job én mijn passie."

In de tweede helft van maart en ergens in april plant Boeckmans nog twee keer een tiendaags oefenkamp in Spanje. Daarna hoopt hij op de Ronde van Turkije.

GP Samyn Live op VTM om 15.20 uur